Hormonlar endokrin bezlerinden yani iç salgı bezlerinden salgılanarak kana karışan ve organların çalışmasında önemli rolü olan kimyasal habercilerdir. Herhangi bir sebeple hormonlar, normalden az veya fazla üretilirse fizyolojik ve/veya psikolojik bazı sağlık sorunları gelişebilir. Oksitosin hormonu da fizyolojik ve psikolojik pek çok süreçte görev alan önemli hormonlardan bir tanesidir. Aşk-sevgi hormonu olarak da bilinen oksitosin beyinde bulunan hipotalamusta üretildikten sonra hipofiz bezine gelen ve buradan kana karışan bir hormondur.
Dokuz amino asitten meydana gelen peptit bir hormon olan oksitosin, hem hormon hem de nörotransmitterdir. Bir diğer ifadeyle kan dolaşımında hormon olarak bulunurken merkezi sinir sisteminde sinirler arasında bilgi akışını sağlayan iletkenler olarak görev alır.
Hipotalamusta üretilmesinin ardından hipofiz bezinden kan dolaşımına karışan oksitosin doğum sırasında rahmin kasılması uyararak doğumun gerçekleşmesine katkı sağlar. Ek olarak doğumdan sonra memede bulunan kanallardan sütün dışarı atılmasında görev alır. Kan dolaşımında hormon olarak bulunmasının yanı sıra merkezi sinir sisteminde de nörotransmitter olarak görev alması oksitosinin psikolojik ve davranışsal etkiler de göstermesinin önemli nedenlerindendir.[1]
Oksitosini yüksek olan erkek eşini aldatmaz.
-M.B. KAPAN
Ayrıca bildiğim kadarıyla oksitosin hormonu, karaciğer ile doğrudan bir etkileşime girmiyor; ancak, oksitosinin vücutta geniş etkileri olduğu için karaciğer fonksiyonları üzerinde dolaylı etkileri olabilir.
Oksitosin başlıca şu organlara etki eder;
- Rahim
- Meme Bezleri
- Beyin
- Kalp ve Damar Sistemi
- Bağışıklık Sistemi
Kaynaklar
- Medical Park Yayın Kurulu. Oksitosin Nedir? Oksitosin Hormonu Ne İşe Yarar?. Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Medical Park | Arşiv Bağlantısı