Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Vefa Gözcü
Üye
2

Öğrendiğimiz herhangi bir alandan herhangi bir bilgiyi hangi bakış açılarıyla ele almak daha verimli olur?

Bazen farklı alanlardan öğrendiğim farklı bilgiler bana sanki farklı gerçekliklermiş gibi hissettirebiliyor.Eğer farklı alanlardan öğrendiğim bilgileri çok daha rahat işleyebileceğim bir mini herşeyin teorisi varsa çok hoş olur.Söylediğim şeyin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğinin farkındayım fakat sizlerin de görüşlerini çok merak ediyorum.
198 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
209K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Bence…

Zararlı bilgi yoktur. Fakat bu her bilginin yararlı olduğu anlamına da gelmez. Bir bilginin gerçekten bir bilgi olup olmadığının en sıradan kanıtı 5N1K ( Ne, Nerede, Ne Zaman, Niçin, Nasıl ve Kim) sorularına dolaysız (doğrudan) cevap verebilme kabiliyetidir. Bu bilginin bilimsel olabilmesi için de ayrıca yanlışlanabilme-doğrulanabilme özelliğine sahip olması gerekir.

Bu özelliklere sahip bir bilgi yanlış bile olsa, yeri ve zamanı geldiğinde bize gitmememiz gereken yanlış yolu göstermesi açısından da değerlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Hele ki farklı alanlarda böylesi geniş bir yelpazeli bir bilgi donanımına sahip isek; Yanlış veya doğru olup olmamasından öte bize her daim en akıllı seçeneği sunacağından her iki durum da ön açıcıdır.

Bir bilgiyi hangi bakış açısı ile ele alacağımızdan çok öncelikli olan şey, bu bilginin somut olarak somut yaşamımızda doğrudan ve olumlu, sınanabilir, doğrulanıp, yanlışlanabilir katkısının ölçülebilir olması ile ilgilidir.

Yoksa her bilginin öznel, keyfi, manipülatif veya istendik sonuçlar için istendik aparatlara dönüşmesinin önünde akıl ve vicdan dışında hiçbir engel yoktur.

Gerçekliğin bilimsel tek ölçüsü sınanabilirliliktir. O da ancak yeni ve aksi bir bilimsel verinin ortaya konuşuna kadar sürer.

Tüm Reklamları Kapat

Öğrendiğimiz her bilginin, yeri ve zamanı geldiğinde mutlaka “devam et” ya da “dur” diyen bir sensörü (erken uyarı sistemi) vardır. Bu kişiden kişiye ancak o bilginin ne ölçüde ve ne amaçla içselleştirildiği ile ilgili olarak değişebilir.

Şayet derdimiz hakikate ulaşmaksa, hakikate (yürü diyerek) ulaştıran yol kadar, (değiştir) diyerek hakikate ulaşmayı tıkayan yol da o denli önemlidir ve ders sebebidir.

Burada bütün mesele doğru bilgiyi doğru zamanda ve doğru yöntem ile doğru kişi eli ile ve doğru mekanda kullanabilmekte… Bilgi doğru yol yanlış ise, yol doğru zaman yanlış ise, zaman doğru kişi yanlış ise, hepsi doğru mekan yanlış ise doğru sonuca ulaşamayız.

Ne yazık ki bunun “her şeyin teorisi” içerikli bir formülasyonu yok. Tecrübe ve bundan ders çıkarmak. Hepsi bu…Ve sabır tabi ki...!

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close