Merhabalar, sorunuz çok güzel ancak alt kısımda vermiş olduğunuz ayrıntı sorunuzla çelişmektedir. Bir nevi petitio principii yapılmıştır. Ayrıca çalıştığım şirket aracılığıyla özellikle bu scent markalarına ingilizce ve türkçe olmak üzere çok fazla (200+) blog metni yazdım ve editörlüğünü yaptım. Bu nedenle sorunuza şu şekilde yanıt verebilirim:
Oda kokuları çoğu zaman iç mekanlarımızın havasını değiştirmek amacıyla kullanılmakta; ancak bilimsel araştırmalar bu kokuların insan psikolojisi üzerinde ölçülebilir bir etkisi olmadığını ortaya koymaktadır. Peki bu durum ne anlama gelir? Oda kokuları bir nevi 'görünmez elbise' gibidir; varlığı hissedilir ama gözle görülür bir değişiklik yaratmaz.
İlk olarak ruh halimizi değiştirebilme iddiaları genellikle yanıltıcıdır. Springer'de yayınlanan bir çalışma, oda kokularının zevk veya uyarılma gibi duygusal tepkiler üzerinde bir etkisi olmadığını göstermektedir.[1]
İkinci olarak oda kokularının bilişsel fonksiyonlar üzerinde "belirgin" bir etkisi yoktur. Yine aynı araştırma iç mekan kokularının öğrencilerin hafıza performanslarını veya çevrelerine dair genel izlenimlerini önemli ölçüde etkilemediğini bulmuştur. (Bilişsel fonksiyonlarda minimal etkilerinin olduğunu bulan bilimsel araştırmalar mevcut ancak bu etkilerin kokudan dolayı mı yoksa başka bir nedenle mi olduğu konusunda %100 kesin konuşamıyorlar.)
İnsanların neden hala oda kokularına yönelik bir eğilim içerisinde olduğunu sorgulamak gerekiyor. Şahsi görüşüm aslında bu ürünler gerçek bir yarar sağlamak yerine sadece bir placebo etkisi yaratıyor. Etraftada çok fazla marketing postları bulunduğundan dolayı bu kokular sanki gerçekten bir etkiye sahipmiş gibi bir algı yaratılıyor.
Açıklama kısmındaki örnek isteğinize de şu şekilde yanıt verebilirim:
Öncelikle otel büyükse bambu çubuklu oda kokuları işe yaramaz. Bunun yerine koku makinaları almanız gerekiyor. Koku makinalarının iyi yanı doğru oranda kullanıldığında rahatlatıcı bir etkiyi tam olarak kişiye hissettirebilmesidir. Bu etkinin sebebi tamamıyla insanların kokulara olan zaaflarından ötürüdür. Psikolojik olarak etkinliğinin savunulduğu makaleler de var ancak daha fazla araştırma gerekiyor diye altına ciddi anlamda genele vurgu yapan belirteçler ekliyorlar. Bu da "hala güvenilir bir kanıtımız yok" anlamı taşıyor ki makalelerinin içerikleri de bu belirteçten az kalır yanı yok.
Eğer kesinlikle almamız lazım diyorsanız Lavender ve japanese plum blossom kokularını önerebilirim. Dediğim gibi bu 2 kokunun "insan üzerindeki etkilerini" de yazabilirim ancak evrim ağacı standartlarına göre bu yanlış bilgi vermek olur. Burada marketing yapmadığımız için ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum. İnternette bu kokuların etkileri üzerine bloglara denk gelmeniz olasıdır. Ki benim şahsen yazdığım ya da editörlüğünü yaptığım bir sayfaya denk gelmeniz de oldukça olası. Teşekkür ederim.
Kaynaklar
- R. D. Luca, et al. (2021). The Unconscious Perception Of Smells As A Driver Of Consumer Responses: A Framework Integrating The Emotion-Cognition Approach To Scent Marketing. AMS Review, sf: 145-161. doi: 10.1007/s13162-019-00154-8. | Arşiv Bağlantısı