Merhaba,
M taneciğinin ve Z taneciğinin proton sayıları eşitse ama ikisinin nükleon sayısı farklıysa, bu farkın tanecikler arasındaki nötron farkından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Örneğin M taneciğinin atom numarası 5 ise (5 adet protonu var ise) ve nükleon değeri 10 ise, M taneciğinin 5 adet de nötronu vardır. Z taneciğinin de aynı M gibi 5 adet protonu var ise ama, nükleon değeri 11 ise, Z taneciği M’den 1 adet fazla nötrona sahiptir. Bu durumda Z taneciği, M taneciğinin izotopudur.
Kısaca, atom numarası(taneciğin sahip olduğu proton sayısı) aynı olduğu halde nükleon değeri diğer tanecikten farklı olan taneciğe “izotop” adı verilir. Mesela karbon elementinin tüm izotopları neredeyse aynı kimyasal özelliklere sahiptir ama, nötron farkından dolayı farklı atomik kütlelere ve fiziksel özelliklere sahip olurlar. “C-12, C-13, C-14’ün sırasıyla kütle numaraları 12,13 ve 14‘tür. Bu üç izotopun da atom numarası 6 iken, nötron sayıları sırasıyla 6, 7 ve 8’dir”(Wikipedia)
Şayet, iki taneciğin atom numarası(proton sayısı) eşit ise, nükleon değeri fazla olan tanecik daha fazla nötrona sahiptir.