Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Laçın Vəlizadə
Üye
0

Nova nedir? Nova ile supernova arasındaki fark nedir?

541 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Erdem
Alperen Erdem
19K UP
'Astronomi ile ilgileniyorum'

Nova, bir yıldız sistemi içindeki bir beyaz cüce yıldızın yüzeyinde biriken hidrojen gazının nükleer füzyonu sonucu oluşan parlak patlamalardır. Bu patlama sırasında, yıldız sistemi içindeki parlaklık artar ve daha sonra yavaş yavaş kaybolur. Nova, genellikle yılda birkaç kez meydana gelir ve genellikle büyük bir yıkıma neden olmazlar.

Süpernova ise, daha büyük bir yıldızın son aşamasında meydana gelen şiddetli bir patlamadır. Bir süpernova, yıldızın ömrünün sonuna yaklaşırken çekirdeğinde demir birikmesi sonucu oluşur ve yıldızın enerjisi birkaç saniye içinde açığa çıkar. Süpernova, bir yıldız sistemi içindeki tüm yıldızların parlaklığını aşan oldukça şiddetli bir patlama ile sonuçlanır ve genellikle yıldızın tamamen yok olmasına neden olur. Süpernova, evrende nadir görülen olaylardan biridir ve astronomlar tarafından yoğun bir şekilde incelenir.

Nova ve süpernova arasındaki farklar:

Tüm Reklamları Kapat

Kaynakları: Nova ve süpernova, farklı kaynaklardan kaynaklanırlar. Nova, bir yıldızın yüzeyindeki hidrojen gazının nükleer füzyonu sonucu meydana gelirken, süpernova, yıldızların son evrelerinde yaşanan patlama sonucu oluşur.

Şiddetleri: Süpernova, nova'dan çok daha şiddetlidir. Süpernova, bir novanın yaklaşık olarak 100 milyon katı kadar enerji açığa çıkarır.

Patlama türü: Nova ve süpernova, farklı patlama türleri gösterirler. Nova, yüzey patlamasıdır ve yıldızın içindeki nükleer reaksiyonlarla ilgisi yoktur. Süpernova ise iç patlamalardır ve yıldızın çekirdeğinde meydana gelir.

Yıldızın kaderi: Nova, yıldızın ömrünün sonuna doğru meydana gelen bir olay değildir. Yıldız, hidrojen yakıtını tükettiğinde tekrar eden patlamalar yaşanabilir. Süpernova ise yıldızın son kaderidir ve yıldızın çekirdeği çöker ve nötron yıldızı veya karadelik oluşabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Görünümleri: Nova genellikle parlak beyaz ışık halinde görülürken, süpernovae daha geniş bir yelpazedeki ışık spektrumları üretebilirler, parlaklıkları genellikle günler veya haftalar boyunca artarak daha sonra azalırlar.

Frekansları: Nova patlamaları, galaksilerde çok daha sık meydana gelirken, süpernova patlamaları daha nadir görülür.

Etkileri: Süpernova patlamaları, yıldızlararası ortama ve evrene önemli miktarda madde ve enerji salarlar ve evrimlerine katkıda bulunurlar. Nova patlamaları ise, genellikle yıldızın çevresindeki gaz ve tozların dağılmasına neden olurlar, ancak evrim üzerinde daha az etkiye sahiptirler.

Kaynaklar

  1. K. Tate. Know Your Novas: Star Explosions Explained (Infographic). (14 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2023. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
  2. Eric Chaisson, et al. (2016). Astronomi - Bir Bakışta Evren (Astronomy - The Universe At A Glance). ISBN: 978-605-9746-09-0. Yayınevi: Nobel Yaşam. sf: 186-189.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close