Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Ç
Üye
4

Nötronun ivmeli hareketi sonucu elektromanyetik alan oluşur mu?

Yüksüz tanecik olarak bilinse de içindeki kuarkların yüklü olması sebebiyle elektromanyetik alan oluşturur mu?
1,044 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Taha Sezer
Bilim için Yaşayan bir Primat

Nötronu oluşturan 1 up 2 down kuarklarının ayrı ayrı elektrik yükleri olsa da bir aradayken net yükleri 0'dır. Bu nedenle nötron elektrik alandan etkilenmez veya hareketi bir akımın oluşturduğu gibi bir manyetik alana sebep olmaz. Fakat bu nötronun hiç manyetik alana sahip olmadığı anlamına da gelmiyor. Nötron tıpkı bir mıknatıs gibi davranıyor. Nötronlarla etkileşim nükleer kuvvetler ve sahip oldukları bu manyetik moment ile gerçekleşiyor.

Manyetik alan ve elektrik alan birbirleriyle oldukça bağlantılıdır. Elektrik alan için elektrik yüklerine, manyetik alan için ise hareketli yüklere ihtiyaç vardır. Bu tanımla bir akımın içerisinden geçen yüklerin meydana getirdiği manyetik alanın sebebini anlayabiliyoruz peki 2 kutuba sahip mıknatısları nasıl açıklıyoruz, elektrik akımı içermeyen maddeler nasıl manyetik olabiliyor?

Tüm Reklamları Kapat

Bir mıknatısa manyetik özelliklerini kazandıran şey de momentuma sahip elektrik yüklerinden başka bir şey değil. Biraz yakından bakacak olursak atomların orbital dizilimleri ve elektronların açısal momentumlarından kaynaklanan bir manyetizma oluşacaktır, maddelerin bu şekilde manyetik alan oluşturma kabiliyetine manyetik moment denir.

Ayrıca elektronların ve diğer temel parçacıkların spinlerine bağlı manyetik momentleri vardır. Nötronların oluşturduğu manyetik alan da bu kategori içerisinde yer alır.

Elektromanyetizma gerçekten çok geniş bir alan ve bazen kafa karıştırıcı olabiliyor, umarım yardımcı olabilmişimdir.

134 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Physical Quantity; Measured In Ampere Square Metre. (21 Mart 2004). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. R. P. Feynman. (1971). The Feynman Lectures On Physics Vol 2. ISBN: 9780201021172. Yayınevi: Addison Wesley Longman.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close