Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nurəddin Fərzəliyev
Üye
1

Nötrino nedir? Diğer parçacıklardan farkı nedir?

Nötrino nedir? Elektron ve protondan farkı nedir? Madde onlar için nasıl şeffaf olabiliyor?
2,435 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Mert Turaçlar
Physics B.Sc

Nötrinoların elektron veya protonlardan farklı olmasının en büyük sebebi "nötr" olmaları. Bildiğimiz gibi elektron, negatif yüklü, proton ise pozitif yüklüdür. Ancak nötronlar elektriksel olarak nötr oldukları için hiçbir elektromanyetik güçten etkilenmezler.

Hiçbir etkiye maruz kalmadıkları için nötrinolar, madde içerisinde bir etkiye maruz kalmadan yüksek mesafeler kat edebilir. Bu sebeple nötrinolar penetrasyon yeteneği en yüksek parçacıklardır. Öyle ki; Dünya'nın çapı kadar uzunlukta yol kat eden nötrinolardan sadece 10 milyarda 1 tanesi proton veya nötronla etkileşime girer.

Tüm Reklamları Kapat

Nötrinoların deneysel keşfi ise elektromanyetik güçten etkilenmemeleri sebebiyle bir hayli zor olmuştur.

349 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Britannica. Neutrino. (27 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 27 Şubat 2021. Alındığı Yer: Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. David William Casper. What's A Neutrino. (27 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 27 Şubat 2021. Alındığı Yer: School of Physical Sciences | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Nötrinolar yalnızca zayıf etkileşim ve kütle çekimden etkilenen temel parçacıklardır. Temel parçacık dediğimiz ise başka herhangi bir alt parçacık tarafından ifade edilemeyen elektron, foton, kuark gibi parçacıkları ifade ediyor. Proton ve nötron buna dahil değil, çünkü kuarklardan oluşuyorlar. Nötrinolar aynı zamanda fermiyon grubuna dahiller, spinleri 1/2. Aşağıdaki görselde standart modelin temel parçacıklarını görebilirsiniz.

Standart model - Temel parçacıklar
Standart model - Temel parçacıklar
Wikipedia

Bildiğimiz kadarıyla üç adet nötrino çeşnisi (flavor) var. Bunların üçü de temel parçacık olarak standart modelde yer ediniyor: elektron nötrino, müon nötrino ve tau nötrino. Dikkat edecek olursanız elektron, müon ve tau'nun da birer temel parçacık olduğunu göreceksiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Zayıf etkileşim dediğimiz olay aslında dört temel etkileşimden biri, diğer üçü güçlü etkileşim, elektromanyetik etkileşim ve kütle çekim. Zayıf etkileşim genellikle nükleer bozunmalardaki rolü ile biliniyor. Kütleleri çok düşük, yüksüzler ve güçlü etkileşimde bulunmuyorlar. Dolayısıyla nötrinoların çoğu etkileşmeden yıldızların bile içinden geçip gidebiliyor.

Nötrinoları tespit etmek için kurulan sistemler de bir hayli ilgi çekicidir. Örneğin IceCube Nötrino Gözlemevi, kutupta buzulun 1.5 ila 2.5 km altındaki bir alandaki 5160 adet dedektörden oluşan bir dizi ile bunu tespit ediyor. Oluşan ikincil parçacıkların suyun altında "suyun ışık içerisindeki hızından" daha hızlı gitmesi sonucu ortaya çıkardığı Cherenkov ışımasını ölçebiliyor. Aşağıdaki görselde IceCube dizisini görebilirsiniz.

IceCube Nötrino Gözlemevi
IceCube Nötrino Gözlemevi
IceCube Neutrino Observatory
441 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close