Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Nöron hücreleri neden Na(Sodyum) ve K(Potasyum) kullanıyor?

Nöron hücreleri neden uyarı üretimi için sodyum ve potasyum kullanıyor ? Neden Li(lityum) benzeri bir element kullanmıyor? Bu elementleri kullanmayı neden ve nasıl tercih etti?
228 görüntülenme
Nöron hücreleri neden Na(Sodyum) ve K(Potasyum) kullanıyor?
Nöron hücreleri neden Na(Sodyum) ve K(Potasyum) kullanıyor?
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlke Gögce
Öğrenciyim, bilim üzerine düşünmeyi seviyorum.

Na+'yı hücreden dışarı ve K+'yı hücreye taşıyan sodyum-potasyum pompasıdır. ATP'yi enerji olarak kullanan taşıma işlemi, birincil aktif taşıma örneği olarak kabul edilir. Canlı hücrelerdeki Na+ ve K+ derişiminin doğru bir düzeyde kalmasını sağlamanın yanı sıra sodyum-potasyum pompası, hayvan hücrelerinin hücre zarı boyunca gerilimin oluşmasında da önemli bir rol oynar. Elektrojenik pompalar, zarlar oluşturmak ve korumak için kullanılır. Bitkilerin birincil elektrojenik pompası, sodyum ve potasyum yerine hidrojen (H+) iyonlarını pompalar. Sodyum ve potasyum pompası, hücre içinde ve hücre dışında konformasyonel (şekil) değişikliklerin devam eden bir döngüsü içinde sodyumu ve potasyumu taşır. Her döngüde hücreye üç sodyum iyonu ve iki potasyum iyonu girer. Bu, karmaşık bir süreç gibi görünse de, proteinin iki şekli arasında bir ileri-geri hareketidir. Potasyum ilgisi düşük olan içe bakan bir şekil ve potasyum ilgisi yüksek olan dışa bakan bir şekil. Bir fosfat grubunun eklenmesi veya çıkarılması yoluyla protein bu şekiller arasında ileri geri hareket edebilir ve bu hareket, taşınacak iyonların bağlanmasıyla kontrol edilir. Zardaki voltajı sodyum-potasyum pompası nasıl oluşturur? Yalnızca stokiyometriye dayalı bir iddia öne sürmek çekici olabilir: her üç sodyum iyonu için içeri yalnızca iki potasyum iyonu girer, bu da hücre içi daha negatif hale gelir. Bu yük oranı, hücrenin iç kısmını biraz daha kötü hale getirse de, sodyum-potasyum pompasının zar potansiyeli üzerindeki etkisinin yalnızca bir kısmını oluşturmaktadır. Bunun yerine, sodyum-potasyum pompası, hücredeki potasyum iyonlarının konsantrasyonunu yükselterek çalışır. Bu, potasyum konsantrasyon gradyanını dikleştirir. Potasyum iyonlarının içerideki artan negatif yüke rağmen gradyan, hücre dışına kanallar yoluyla hareket etmesine izin verecek kadar diktir. Bu süreç, zardaki voltaj potasyumun konsantrasyon gradyanını dengeleyecek kadar yüksek olduğunda sona erecektir. Bu noktada zarın iç kısmı dışına göre negatiftir. Bu voltaj, hücre içinde K+ kaldığı sürece korunur, ancak hücre dışından K+ alımı durdurulursa kaybolur. Kısacası yalnızca nöron hücrelerinde bulunmamak üzere Sodyum ve Potasyum, pompalanarak ve hücre içi ve dışı düzeni sağlayarak belirli hücreleri kanallar veya pompalar aracılığıyla kullanır. Bu kanallar integral protein dediğimiz proteinlerden gelişmiş olduğundan ötürü de başka tür apolar elementlerin kullanılması hücre zarını ve fosfolipidleri veya proteinleri geçemeyeceğinden mümkün değildir. Bu nedenden ötürü uyarı için en uygun olan elementler Sodyum ile Potasyum olarak belirlenmiştir.

Kaynaklar

  1. A. Allott. Oxford Ib Diploma Programme: Biology Course Companion (Oxford Ib Diploma Programme). ISBN: 9780198392118.
  2. A. Allott. Oxford Ib Study Guides: Biology For The Ib Diploma (Oxford Ib Study Guides). ISBN: 9780198393511.
  3. Benga. (2018). Structure And Properties Of Cell Membrane Structure And Properties Of Cell Membranes. ISBN: 9781351085410. Yayınevi: CRC Press.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Sokrates Demokrasiden Neden Nefret Etti?
Sokrates Demokrasiden Neden Nefret Etti?
Newton, Renklerin Kökenini Nasıl İspatladı?
Newton, Renklerin Kökenini Nasıl İspatladı?
Renkleri Aynı Şekilde mi Görüyoruz? | Zihnimizin Hapishaneleri: Kualia
Renkleri Aynı Şekilde mi Görüyoruz? | Zihnimizin Hapishaneleri: Kualia
CRISPR Devrimi: İzniniz Olmadan Genleriniz Değiştirilsin İster miydiniz?
CRISPR Devrimi: İzniniz Olmadan Genleriniz Değiştirilsin İster miydiniz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close