Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
M. Furkan Ağgün
Üye
1

Normal boyutlarda bir oda da ses dalgalarının emilimi gerçekleştirilebilir mi?

Örneğin: Bir oda da karşılıklı konuşan iki kişinin birbirlerini duymaları engellenebilir mi?(not kulaklık olmadan, yakın mesafeden ve gürültüsüz ortamda )
772 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Ses hava molekülleri ile yayılır. Ancak havasız bir ortam da mesela uzay ortamında ses titreşimleri yayılamaz. İki kişinin bulunduğu ortamda hava boşaltılırsa haliyle nefes alamazlar.

Ses dalgaları çıkış kaynağından her yöne yayılır. Bu nedenle de noktasal veya lokal bir şekilde tüm ses dalgalarını emen/çeken bir cihaz veya malzemenin mümkün olması imkansız gibi görünüyor. Bir odayı dıştan gelen seslere veya dışarı gidecek seslere karşı yalıtkan hale getiren sesi iletmeyen daha az ileten malzelemelerin olduğunu ve stüdyo gibi sinema gibi yerlerde kullanıldığını duymuşsunuzdur. Ancak aynı oda da herhangi bir kulaklık veya kulak tıkacı kullanmadan veya iki kişiyi aynı odada birbirine karşı yalıtmadan duymalarını engellemek mümkün gözükmüyor. Belki son derece hassas bir mikrofon alıcı sistemi ve karşı hopörler sistemini ses duymasını istemediğiniz kişi etrafına çevreleyecek biçimde yerleştirip de karşı taraftaki gelen kişinin seslerini algılayıp aynı şiddet ve frekansta karşı ses üreten hoparlörle ses dalgalarını sönümlemek yolu ile sesin duyulması hassas bir sistemle engellenebilir. Buna dair netten araştırma yaparsanız bu gibi sistemler ile mesela açık pencerelerin içeri ses geçirmemesi üzerine çalışmalar olduğunu görürsünüz. Hatta Honda firmasının kabin içine gelen sesleri bazı arabalarda buna benzer bir mantıkla hoparlörden gelen sesleri kullanarak azalttığı vs gibi bilgiler de geçiyor. Aynı şekilde bazı uçak firmaları da pervaneli uçaklarda buna benzer sistemlerden faydalanıyormuş.

Tüm Reklamları Kapat

196 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arşa Yükselen İnsan
Bilim meraklısı, Araştırmacı, Düşünür

[1]Sesin yayılmasını engellemek için sesin yayıldığı şeyi ortadan kaldırmak gerekiyor. Ses madde ortamında yayılır. Ses dalgaları maddenin atomlarını titreştirerek yayılır(Katı,sıvı,gaz ortamda).

Karşımızdaki kişinin sesimizi duymasını engellemek için ses kaynağı(Ağız;ses telleri) ile ses alıcısı(Kulak;kulak zarı) arasında maddesel teması yok etmemiz gerekiyor. Bu iki kişiyi odada yalnız bıraktığımızı düşünecek olursak aradaki maddesel ortam olan havayı yeterince veya tamamen boşalttığımızda sesin titreştirebileceği atom olmadığı için ses yayılamaz dolayısıyla sesin duyulması engellenmiş olur.

Tüm Reklamları Kapat

148 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Ses Dalgası. Alındığı Tarih: 16 Mart 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close