Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
1

Nöral aktivite dışarıdan bir cihaz yardımıyla kontrol edilebilir mi?

Beynin işleyişi - hissiyatlar, algı ve hatta bilinç - dışarıdan bir cihazla yapay olarak kontrol edilebilir mi?
379 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Öncelikle beyin dalgalarının teknik olarak dışardan 'okunabilmesi' mümkündür. Dört tür beyin dalgası vardır. Bunları araştırabilirsiniz. Sorun şu ki bu dalgaların bilinçli düşünme halindeki nispeten yükseği olan beta dalgalarının bile frekansı çok düşüktür (12-25 Hz kadar) ve bunları doğrudan okuyacak teknoloji geliştirmek şuan için zor görünüyor. Ayrıca bu çok düşük frekansları doğrudan okuyabilmek ancak kuauntum fiziğini kullanan bir teknoloji ile mümkün olabilir görünüyor. (Özellikle bu kuantum tünelleme olabilir )

Eğer beyin çok güçlü dalgalar üretebilse dış dünyada farklı etkiler ve değişiklikler oluşturmak dahi mümkün olabilirdi. Şuanki haliyle dahi beynin yaydığı dalgalar çeşitli koşullara bağlı olarak kuantum etkiler oluşturabilir. Buna teorik olarak engel yoktur. Çünkü kuantum fizigindeki etkiler klasik fiziği aşar ve 'fizige' aykırı (veya bunu çoğu metin sağ duyuya aykırı olarak ifade ediyor) denebilecek etkiler doğurabiliyor. Örneğin kuantum fiziginde kuantum tünellemedeki gibi bizim asla mümkün olmaz dediğimiz şekilde bir parçacık geçemeyeceği bir enerji bariyerini geçebiliyor. Yani örneğin bir duvarın diğer tarafında etki oluşturup karşı tarafa geçebiliyor. Bu da Evren için neyin olağan veya olağanüstü olduğunu yeniden tanımlamayı gerektirecek kadar fiziğe aykırı diyeceğimiz fenomenlerdir. Olağanüstülük kimisi için metafizik çağrışımı yapan bir sözcük olabilir ve anlam içerebilir ancak eğer olağanüstülük olağandışılık olarak (olağana uymama ) olarak alınırsa evrende bunların yeri özellikle kuantum fiziği alanında sıradışı şekilde vardır. Bu nedenle burada da gördüğümüz gibi kişiler şartlanmalarını bir kenara koyabilirse asla olmaz denilebilecek şeylerin evrende teorik mümkünlüğü bize Arthur C. Clarke'ın üç öngörü yasası olarak söylediği şeyin haklılığını anımsatıyor.

"1-Tanınmış ve yaşını almış bir bilimci bir şeyin mümkün olduğunu iddia ediyorsa, neredeyse kesinlikle haklıdır. 2-Aynı kişi bir şeyin imkânsız olduğunu iddia ettiğinde ise, büyük olasılıkla yanılıyordur.Mümkünatın hudutlarını keşfetmenin tek yolu, imkânsız alana taarruza geçmektir.3-Yeterince gelişmiş bir teknoloji, büyüden ayırt edilemez."

Tüm Reklamları Kapat

Ekteki haberler beyin dalgaları okumanın ve örüntü çözümlemelerin örneğidir. Ancak ekteki haberlerde dikkat edilirse konuşma protezi örneğinde örüntüler doğrudan okunmak yerine insanlara çeşitli kelimeleri söylemesi halinde oluşan örüntülerin temsillerinin neyi ifade ettiği kullanarak çözümleme yapılmıştır.[1] Diğer haberde bu çözümlemenin nasıl yapıldığı tam anlaşılmıyor. Ancak doğrudan olmaması olası çünkü yukarıda belirttiğim gibi böyle bir teknolojinin kuantum fiziği kullanmadan doğrudan çözümleme yapılabilmesi zor. (https://www.indyturk.com/node/487891/bi%CC%87li%CC%87m/bilim-insanlar%C4%B1-beyin-dalgalar%C4%B1-yoluyla-insan-zihninde-olu%C5%9Fan-resimleri)

(İkinci haberi kaynaklara ekleyemedim o yüzden doğrudan bağlantıyı yazıda paylaştım)

Bunlar yapılarbilirken veya teorik olarak mümkünken eğer uygun bir teknoloji geliştirilse aynı türde dalgalar üretip bunu da beyne yerleştirilen çeşitli aygıtlarla (bu elektrot gibi harici veya Elon Muskun neuralink projesindeki gibi dahili teknolojiler olabilir) beynin ilgili bölgesine verirsek örneğin beyinde görsel bir ileti oluşturmak mümkün olabilir.

Kaynaklar

  1. E. Ordu. Bilim İnsanları Bir İlki Başardı: Konuşamayan Bir Adamın Beyin Dalgaları Cümlelere Dönüştürüldü. (16 Temmuz 2021). Alındığı Yer: Onedio | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close