Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Melis Yalçın
Melis Yalçın
1,424 UP
Üye
2

Niçin kendi yarattığımız ölçü birimlerinin evrenin her bir köşesinde geçerliliği olduğunu düşünüyoruz?

Birkaç gün önce bu soruyu sormuştum fakat herkesin yanlış anladığını (muhtemelen ben anlatamadım) fark ettim. Demek istediğim basitçe şu: İki tane galaksi olsun. Birinde 2+2=4 fakat diğerinde 2+2=83489 olamaz mı? Yani olay 1 in diğer bir galakside 3 rakamına denk gelmesi falan değil. Evrende belirli bir orantı olduğunu nereden biliyoruz?
323 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Ufuk Derin
Ufuk Derin
811K UP
Öğrenci-Okur

Sizin de dediğiniz gibi, biz yarattık. O yüzden evrenin neresinde olursa olsun, biz nasıl yarattıysak öyle tanımlıyoruz. 2 tane birim ile 2 tane birimi bir araya getirince oluşan şeyi 4 olarak tanımlıyoruz. 2+2 birimin sonucu 83489 tane "şeye" denk gelse, 2+2=4 olduğu için 4 tane birimin 83489 "şey"e denk geldiğini söylerdik. Bu sadece gezegen ile ilgili bir şey de değil.

2 hidrojen ve 1 oksijen birleşince 1 tane su molekülü oluşuyor ama 2+1=1 demiyoruz. 2+1=3 eder, bu 3 tane atom, 1 su molekülüne denk gelmiş. Bunları tanımlayan biziz. O yüzden böyle bir dert yok. 2+1=1 demeyiz de 2h+1o=1s diyerek değişkenler tanımlarız mesela. Ama yine 2+1=3'tür, bu bizim tanımımızdır ve bir yerde değişmez. Ama fonksiyonları kullanarak bir toplamı alıp başka bir çıktı elde edebilirsiniz. Mesela sonuç olarak f(x+x) fonksiyonunuzda x yerine 2 koyduğunuzda 83489 veriyor olabilir ama bu 2+2'nin 4 olduğunu değiştirmez. Evrende baktığınız şeye karşılık geren net bir fonksiyon da bulamayabiliriz ama 2+2=4 olduğu değişmez. Biz öyle tanımladık çünkü.

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
x Kişi
x Kişi
216K UP
Uzay Bilimleri Takipçisi

Başka galaksilere gerek yok, muhasebe mesleğini seçerseniz bazen 2+2=4 etmeyebileceğini görebilirsiniz :). Neyse şaka bir tarafa ne demek istediğinizi anladım. Şimdi size evrende nerede olursanız olun ölçülerin nasıl değişmeyeceğini ispat edeceğim.

1977 de Voyager sondası fırlatıldı. Hatırlarsanız Dünya ile ilgili bilgileri barındıran altın bir disk vardı, şimdi o diskte neler varmış bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle, plağı bulan uzaylı arkadaşın bunu çalıştırması lazım. Peki ama nasıl? Ölçüler, semboller, birimler hiç bir şeyimiz tutmuyor nasıl tarif edeceğiz? Kolayı var; plak kutusunun sol üst köşesinde kolayca fark edilen gramofon kaydının ve gramofon iğnesinin çizimi bulunmaktadır. İğne kaydı baştan çalacak şekilde doğru pozisyondadır. Plağın bir turuna karşılık gelen 3,6 saniyelik zaman, hidrojen atomunun temel geçiş süresi olan saniyenin 0,70 milyarda birine karşılık gelen zaman birimi cinsinden ikilik sayı sistemi kullanılarak yazılmıştır. Şimdi neymiş efendim: Evrende nereye gidersek gidelim, Hidrojen atomunun temel geçiş süresine, ne birim, ne rakam, ne ölçüsü verirsek verelim aynı süreymiş.

Plak altın kaplama bakırdan yapılmıştır. Plak kutusu alüminyumdur ve ultra saflaştırılmış uranyum-238 izotopuyla kaplanmıştır. Uranyum-238'in yarı ömrü 4,51 milyar yıldır. Plağa ulaşan bir uygarlık uranyumun, radyoaktif bozunmadan oluşan elementlere olan oranına bakarak plağın yaşını belirleyebilir. Neymiş efendim, evrende nereye gidersek gidelim, uranyum 238'in yarı ömrü,[1] ne ölçüsü, ne birimi, ne sayısı verirsek verelim aynı süreymiş.

Altın plağı incelerseniz daha fazla detayla karşılaşacaksınız. Ben konuyu uzatmamak için burada bitireyim. Sağlıcakla...

Kaynaklar

  1. Anonim. Voyager - The Golden Record Cover. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2023. Alındığı Yer: nasa | Arşiv Bağlantısı
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde "Jetlag" Hisseder mi? | Arılarda İnsan Gibi Zaman Algısı
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close