Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Neda Avan
Neda Avan
104K UP
Üye
6

Neye göre hal değişimi ya da kimyasal tepkime olur?

Bazı maddeler ör: buzu ısıtınca su olur daha da ısıtınca su buharı sonra da gaz olur ama odunu ısıtınca yanar. Saf mad olmamasıyla ilişkilendireyim desem şekeri ısıtınca karamel olur. En yüksek yükseltgenme basamağına gelmemiş olması desem CO de en yüksekte değil, gaz halinde buluna biliyor. Yani sıvısını ısıtınca yanmaz.
1,113 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Semih Keskin
Fizik ile ilgileniyorum

Hal değişimi veya kimyasal tepkime, maddenin yapısının veya birleşimindeki bağların değişmesiyle gerçekleşir. Bu değişimler genellikle belirli koşullar altında ortaya çıkar.

Hal değişimleri, maddenin fiziksel yapısında değişiklikler olduğu zaman meydana gelir. Örneğin, katı bir madde ısıtıldığında erir ve sıvı hâle gelir, sıvı bir madde buharlaşarak gaz hâline dönüşür. Tersine, gaz hâldeki bir madde soğutulduğunda sıvılaşır ve daha da soğutulursa katı hâle geçer. Bu hal değişimleri, maddenin termal enerjisinin artması veya azalması sonucunda gerçekleşir.

Kimyasal tepkimeler ise, maddenin atomik veya moleküler yapısının değiştiği reaksiyonlardır. Bu tepkimeler, maddenin içerdiği atomların, moleküllerin veya iyonların yeniden düzenlenmesiyle gerçekleşir. Tepkimenin meydana gelmesi genellikle belirli koşulları gerektirir, örneğin belirli bir sıcaklık, basınç veya katalizörün varlığı.

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak, kimyasal tepkimeler, maddenin başlangıçtaki hâlini değiştirerek yeni maddelerin oluşmasına neden olur. Bu tepkimeler birçok farklı faktöre bağlı olabilir, örneğin maddeye uygulanan enerji miktarı, reaksiyona giren maddelerin özellikleri veya tepkimenin gerçekleştiği ortamın özellikleri gibi. Ancak temel olarak, kimyasal tepkimeler, atom düzeyindeki bağların kırılması ve oluşmasıyla gerçek[1]leşir.

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Evrim Ağacı - Karanlığı Bilimle Fethet!. Alındığı Tarih: 9 Aralık 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kazım Murat Şimşek
Meraklı

Bu soruyu cevaplandirmak icin 2 konuyu netlestirmek gerekir.

1) Hal degisimi (fiziksel degisim) (kati-sivi-gaz halleri arasindaki degisim) tamamen fiziksel bir degisimdir, maddeyi olusturan atomlar ve molekullerde bir degisiklik gerceklesmez. Sadece maddeyi olusturan molekuller arasindaki mesafeler madde isindikca artar. Madde en soguk halinde molekuller birbirine en yakin haldedir ve katidir. Isindikca molekuller arasindaki mesafe artar ve once sivi daha daha sonra da gaz haline gecer.

2) Tahta ve su gibi maddeler bilesiklerdir. Yani farkli atomlarin belirli baglarla baglanarak olusturduklari maddelerdir. Bilesikleri olusturan baglarin olusmasi icin de kirilmasi icin de enerji gerekir. Buna da kimyasal degisiklik denir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir madde icin fiziksel degisiklik icin gereken enerji ile kimyasal degisiklik icin gereken enerji farkli olabilir, hatta cogu zaman farklidir.

Kati bir madde isitildiginda, o madde icin fiziksel degisiklik icin gereken enerji daha dusukse sivi hale gecer. O madde icin kimyasal degisiklik icin gereken enerji miktari daha dusukse, maddeyi isittiginizda sivilasma duzeyine gelmeden kimyasal yapisi bozulacaktir. [1]

Kaynaklar

  1. Education. Identifying Physical And Chemical Changes. (24 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 10 Aralık 2023. Alındığı Yer: Education | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alper Gülgen
Kimya öğretmeni, bilim okuruyum

Bir sistemin hangi durumda olacağını belirleyen şey o sistemin kimyasal potansiyelidir. Bir maddenin kimyasal potansiyeli ise molar Gibbs enerjisi olarak tanımlanır. Yani kimyasal potansiyel 1 mol maddenin entropisi ve entalpisinin bir fonksiyonudur. Tüm sistemler ilgili sıcaklıkta ve basınçta kimyasal potansiyelinin en düşük olduğu hâle geçmek isterler. Bir saf maddenin belli bir basınç altında sıcaklığı düşükse katı halinin kimyasal potansiyeli düşük olur. Sıcaklık yükseldikçe katı halin kimyasal potansiyeli sıvı halin potansiyeli enerjisine yaklaşır. Eşit olduğu nokta erime noktasıdır. Sıvı halin kimyasal potansiyeli düşükken madde sıvı halde benzer şekilde gaz halin kimyasal potansiyeli düşükken gaz haldedir. Eğer bir madde ya da birden fazla maddeden oluşan bir karışımın kimyasal potansiyeli bir kimyasal tepkime ile daha düşük bir değere ulaşıyorsa bu durumda kimyasal tepkime gerçekleşir.

Bu konuyu detaylı anlamak için entalpi ve entropi kavramlarını anlamak gerek ama bu ancak ciddi bir çalışmayla hatta bilen ve iyi anlatabilen birinden ders almakla mümkün olur. Tanımlarını vermek gerekirse entalpi bir sistemin sabit basınçta ısı kapsamıdır. Mutlak değeri bilinemese de fiziksel ya da kimyasal bir olay sırasında değişimi ölçülebilir. Entropi ise kabaca bir sistemdeki rastgeleliğin ölçüsüdür denilebilir. Termodinamik tanımı sistemde ısıya (işe dönüştülemeyen enerji) dönüşen enerji miktarıdır. Entropinin mutlak değeri termodinamiğin 3. yasası sayesinde belirlenebilir. Ama fiziksel veya kimyasal bir değişimde entropinin nasış değiştiği önemlidir. Girenlerin ve çıkanların mutlak entropileri değil. Bu iki değişimden olay sırasında sistemin Gibbs serbest enerjisinin nasıl değiştiği hesaplanır. Bu değişimin 1 mol için olanı kimyasal potansiyeldeki değişimi verir. Eğer sistemin serbest enerjisi azalıyorsa yani Gibbs serbest enerjisi değişimi (dG) negatifse olay istemli olarak gerçekleşir. Bunun değeri de sıcaklığa bağlıdır. Endotermik bir tepkimenin yüksek sıcaklıkta serbest enerjisi azalıyor olabilir. O zaman endotermik tepkime yüksek sıcaklıkta kendiliğinden gerçekleşir. Suyun gaz hale geçmesinin yüksek sıcaklıkta istemli olması gibi. Eksotermik tepkimelerin ise düşük sıcaklıkta serbest enerjisi azalır. Bu nedenle düşük sıcaklıkta istemli gerçekleşir. Suyun donması da buna örnektir. Enerji değişiminin yorumu fiziksel ve kimyasal, basit ve karmaşık tüm tepkimelerde aynı şekilde yapılacağından basit olaylardan karmaşıklara çıkarım yapabilirsiniz.

Bu konudan lisede maksimum düzensizlik minimum enerji eğilimi olarak bahsedilir

Tüm Reklamları Kapat

[1][2]

Kaynaklar

  1. P. . Atkins. Physical Chemistry. ISBN: 9780198501022.
  2. S. Yıldız. (1995). Fizikokimya. ISBN: 9789759515706.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close