Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Utku Şahin
Utku Şahin
2,493 UP
Üye 14 Ocak 2021
1

Nereye gidiyoruz ..?

Sorumu şöyle açıklamaya çalışayım; "red shift" denilen bir olay keşfedildiğinde gezegenlerin bizden uzaklaştığını ve evrenin genişlediğini keşfettik. Işık hızının sabit olduğunu biliyoruz. Kolaylık olsun diye 100 birim olarak değerlendirelim. Karşıdan 100 birimle bize yaklaşan bir araca 50 birim hızla gittiğimizde aracın hızını 150 birim olarak ölçeriz. Işık hızını tam olarak bildiğimizi göre uzayın neresine bakınca ışığın bize daha hızlı ulaştığına bakarak nereye gittiğimizi anlayabilir miyiz ?
179 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi 14 Ocak 2021

Evrenin genişlemesi ile bizim bir yere sürüklenmemiz çok farklı olaylar. Dolayısıyla evrenin genişlemesine bakarak, bizim nereye gittiğimizi söylemek mümkün değil. Evrenin neresinde olursanız olun, evrenin genişlemesinden ötürü "görünür" evrenin merkezinde yer alırsınız. Belirli bir noktadan sonrasını görme imkanınız yoktur. Evrenin genişlemesi her noktadan gerçekleştiği için, her gözlemci, kendisinden aynı oranda uzaklaşıldığını görecektir.

Bu durumu klasik hız tanımı bağlamında değerlendirmemek gerek. Bunlar evrenin genişlemesinden dolayı gerçekleşiyor. Bizim bir yere sürüklenmemiz ise yerel hızımızla alakalı. Hız kavramı da referans sistemlerine bağlı olduğundan, nereyi referans aldığınıza göre elde edeceğiniz hız da farklı olacaktır.

Örneğin Samanyolu'nın görünür evrendeki hareketini anlamak için kozmik mikrodalga arkaplan ışınımında kırmızıya kayan bölge ile maviye kalan bölgenin haritalandırılmasından faydalanılabilir. Yanlış hatırlamıyorsam bu kuvvet tayfında multipol momentinin ilk değerlerinden birine karşılık geliyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat tekrar etmem gerekirse, evrenin genişlemesi ile bir cismin yerel olarak sürüklenmesi tamamen farklı olaylar. Ve hareket kavramı, nereye referans aldığınıza göre farklı cevaplar verir.

*Ek olarak, ışık hızına yakın hızlarda bahsettiğiniz toplama işleminin gerçekleşmeyeceğini de not etmek gerek. Örneğin 0.9c hızla ilerleyen bir cisimden aynı yönde 0.9c hızla bir cisim atılırsa hızı 1.8c olmayacak, c'den biraz düşük ama 0.9c'den daha yüksek bir değer olacaktır. Eğer bu durum kafanızı karıştırıyorsa, özel göreliliği incelemeniz gerekiyor.

110 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. Kayalı. Hubble Sabiti. (14 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2021. Alındığı Yer: Rasyonalist | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close