Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Can X
Üye
5

Neredeyse memeli canlıların tamamı olarak, ciltlerimiz neden hala yumuşak?

Yumuşak cilt başka bir canlı tarafından yaralanmamızı, avlanmamızı, öldürülmemizi kolaylaştırıyor. Neden parçalanması daha zor olan bir cilde evrimleşmedi ciltlerimiz?
334 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Oguz Han
Oguz Han
11K UP
Sıradan Vatandaş

Tamamı?

https://ichef.bbci.co.uk/news/640/cpsprodpb/1B10/production/_112882960_53031351.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Dasypus_novemcinctus.jpg

Tüm Reklamları Kapat

Sertlik dayanıklılığın tek yolu değil. Gergedan fil gibi hayvanların kalın elastik derileri onlara epey fayda sağlarken başkalarında kürkler, dikenler, kalın yağ tabakası vs. bu konuda faydalı olabiliyor.

Memeliler sert zırhlar geliştirebiliyor gibi görünüyor ama bazılarının derileri gerçekten ince. Evrim biraz da ekonomi işi. Sert zırhı oluşturmak için gerekli besinleri bulma zorluğu, hareket kabiliyetindeki düşüş gibi maliyetler zırhın getireceği karı karşılamazsa doğal seçilim açısından başarısız olur. Sert zırhları olan hayvanlar da avlanabiliyor bu yüzden doğada hiçbir zaman mutlak bir koruma yok.

Yerine göre sert bir deri avı avcıdan koruyabilirken yerine göre avcıyı hızlı fark etmek, avcıyı atlabilecek kadar hızlı veya çevik olmak, avcının kolay hedefi olmayacak bölgelerde gezinmek, zırh oluşturmak için ekstra besin almak yerine; besini adale, enerjiye, beyne veya üremeye harcamak avantajlı olabiliyor. Genellikle hepsinin belli bir dengesi işe yarıyor.

Bugün memelilerin sert derili sürüngenlere nazaran dünyaya daha fazla nüfuz ettiğini göz önüne alırsak, belki de sert derinin bugünkü koşullarda yumuşak deri kadar avantajlı olmadığını düşünebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar için de durum bu. Askeri birliklerin hepsi eşit oranda zırh kullanmaz. Bazıları sadece kask, bazıları çelik yelek, bazıları hafif zırhlı araçlar bazıları tanklar gibi çok ağır zırhlı araçlar kullanır. Bazıları hiç zırh kullanmaz. Doğada da durum buna biraz benziyor. Neden tarih boyunca savaşlarda tüm insanlar en kalın ve sert zırhları kullanmadılarsa tüm canlılar da sert zırhlar geliştirmediler.

Ekonomi çoğu zaman, neyin mümkün olup olmadığı ile ilgili soruların cevabıdır.

114 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close