Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Neden-sonuç ilişkisi nedir?

271 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
180K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Her şey Bing-Bang (Büyük Patlama) ile başladı…

Neden sonuç ilişkisini ve zorunluluğunu kavramak için en baştaki nedenselliğe kadar gitmemiz ve sürecin seyrini başlatmamız lazım.

Bing-Bang olarak bilinen büyük patlama ile birlikte Evrenin maddi temelli doğumu gerçekleşti. Enerjiden madde açığa çıktı. Bugün evrene içkin maddi temelli ne varsa işte o gün yolculuğuna başladı. Bu yolculuk, evrenin ısıl ölümüne kadar sürecek bir yolculuk.

Tüm Reklamları Kapat

Isıl ölüm, enerjinin artık madde üretemeyecek denli evrene dağılışının son sonucu olacak.

Dolayısı ile şu an elimizde Bing-Bang ile başlayan maddi bir süreç, yani ilksel neden ve ısıl ölümle son bulacak, maddenin yolculuğunun sona erdiğine delalet edecek son bir sonuç var.

İşte bu iki şey arasında yer alan tüm süreçlerde evrenin varlığını sürdürebilme koşulu olan hareket başat rol oynar. Yıldızların, gezegenlerin, kara deliklerin, galaksilerin ve bunlara içkin her şeyin doğumu ve ölümünü kapsayan hareket.

Hareketin olduğu yerde etki tepki, etki tepkinin olduğu yerde ise en genel tanımı ile devinim (değişim-dönüşüm-evrim) kaçınılmaz. Devinim kaçınılmaz ise (değişmeyen tek şey değişim) , her değişimi tetikleyecek en az bir öncül (neden) ve her değişimin etkileyeceği en az bir soncul (sonuç) olmak zorundadır. Ve aynı zamanda her bir önceki durumdan etkilenip bir öncekinin sonucu olan, aynı zamanda bir sonrakini etkileyip bir sonrakinin de nedeni olmak zorundadır. Yani zamana bağlı olarak maddi temelli her şey hem neden hem de sonuçtur. Bu ilişki zorunlu ve ardışık bir ilişkidir. Bing-bang ile başlayıp ısıl ölüm ile sona erecek bir ilişki.

Tüm Reklamları Kapat

Bu genel gerekçe ve tanımlamadan maddi temelli dünyamız ve ona içkin hiçbir şey azade değildir. Aynı evrenin yasaları aynı şekilde işleyecektir.

Dünyamızda da maddi ve buna dayalı (hareketi zorunlu kılan) soyut addedebileceğimiz her şey aynı yasaya tabidir. Hareket, devinim, neden-sonuç…

Neden sonuç ilişkisi olay ve olgular arasındaki sürekli- kesintisiz bağı gerek evrenin devinimine gerekse doğanın evrimine de dayanak olacak şekilde hem bilmemize vesile olur hem de tersinden temel mantık hatalarına düşmemize engel olur. (sonuçtan nedene gitme gibi)

Kısacası her olay veya olguyu olay veya olgu yapan öncül süreçlerin zorunlu varlığının ve bu olay veya olguların yeni olay ve olgulara vesile olacağının kabulüne dayanır.

Fakat bu kabul öyle biz istedik diye değil ölçülebildiği, gözlemlenebildiği ve somut olarak kanıtlanabildiği için sadece şahit olunan bir kabuldür.

Buna göre nedensellik olmadan evrenin dayandığı temel varoluşsal zorunluluk olan hareket olamaz.

Harekete içkin her şeyin öncül bir nedeni ve yeniye gebe bir sonucu vardır. Her neden bir önceki nedenin sonucu ve her sonuç bir sonraki sonucun nedenidir.

Bu zorunluluk evrenin genelinde bugüne kadar sadece atom altı parçacıklarından hareketine yönelik olarak henüz doğrulanamamış ancak onun dışında kalan her alanda nedensellik ilkesi başat ilke olarak varlığını sürdürmektedir. Yani bunun aksi olan olasılıkçı durum sadece atom altı parçacıkların hareketi ile sınırlıdır ve henüz tamamlanmış bir süreç de değildir.

Nedensellik kısaca her olay ve olgunun en az bir nedeninin ve en az bir sonucunun olacağının somut durumudur .

Dolayısı ile aralarında doğrudan bir bağ vardır ve bu bağ hareketin olduğu her yerde zorunludur (atom altı parçacıklar hariç).

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin bu sorunuz bu açıklamaya vesile olmuştur. Dolayısı ile soru bir neden cevap bir sonuçtur. Fakat aynı zamanda bu soruyu sormanıza vesile olan şey bu soruyu öncesinin bir sonucu, verdiğim cevaba yönelik gelecek her itiraz da bu cevabı aynı zamanda bir sonrakinin nedeni yapar. Bu böyle sürüp gider.

Ancak buna rağmen neden sonuç ilişkisi daha çok maddi evren ile ilgili olarak net ifadeler içerir. Çünkü hem ölçülmeye, gözlenmeye daha uygundur hem de ispatlanmaya.

Su buharlaştığı için yükselir, yükseldikçe soğur, soğudukça yoğuşur ve yağış olarak iner. Bu aşamaların her biri bir sonra gelenin nedeni ve bir öncekinin sonucudur.

Tüm Reklamları Kapat

Dikkat edilirse burada hep bir döngü hep bir hareket vardır. Hareket evrenin temel dinamiği olduğundan aynı zamanda neden sonuç ilişkisinin de temelidir.

Hareketin olmadığı yerde, misal öngörülen evrenin ısıl ölümünde son bir neden ve sonuçtan sonra neden ve sonuç döngüsü sona erecek. Çünkü sıfır harekette etki eden olamayacağı için ( neden), etkilenen de (sonuç) olmayacaktır.

Ya da tersinden gidersek: evrenin öngörülen ısıl ölümüne değin ve atom altı parçacıkların şimdilik nedeni açıklanamayan rastlantısallığının haricinde, neden sonuç ilişkisi zorunlu bir ilişki olarak ve maddi her alanda varlığını sürdürecektir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close