Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Salih Başak
Salih Başak
12K UP
Üye 30 Ekim 1 Cevap
1

Nedensiz iyilik olabilir mi?

Bazen düşünüyorum, izlediğimiz dizi/filmlerde, okuduğumuz kitaplarda ya da oynadığımız oyunlarda kötü karakterlerin neden kötü olduklarını merak etmişsinizdir. Peki iyi karakterler neden iyiler, bu hiç düşündünüz mü?
230 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 30 Ekim

OLAMAZ!

Ne yaparsak yapalım illaki bize göre doğrudan veya dolaylı bir gerekçesi, bize dönük farklı vadelerde doğrudan veya dolaylı bir menfati vardır.

Burada gerekçe illaki birinci elden ve o an itibarı ile kabul görecek bir gerekçe olmak zorunda olmadığı gibi, menfaat de illa ki doğrudan ve o an itibarı ile hanemize yazılacak bencil, içten pazarlıklı yahut eş karşılıklı bir menfaat olmak zorunda değil.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu belirleyecek olan şey bizlerin geçmişine ne denli hakim oluşu, ne denli olay ve olgulara bilimsel yaklaştığı ve bu doğrultuda zorunlu olanı ne denli kavrayıp gönüllü hale getirmiş oluşudur.

Bizler toplumsal varlıklarız ve bu durum bizi biz yapan temel şey. “Ben” için “biz” şart ise, “ben”’in güçlü olması da “biz”in güçlü oluşuna bağlıdır. “Biz”; tek tek “ben” gibi “ben”lerden oluştuğuna göre ve gücümüz en zayıf halkamız kadar ise, o halkayı ne denli güçlü kılarsak o denli güçlü oluruz. Ne denli güçlü olursak o denli güçlü olurum…

İnsan oluşunu bilinç düzeyine çıkaran insanın iyilik yapışının, dayanışmasının, yardımlaşmasının, paylaşmasının ardındaki nedensellik bu.

Kötü mü? Tabi ki hayır. Çünkü hem olağandır hem de evrimsel süreçte bu zorunluluk kavranıp gönüllü hale getirilmiştir. Hem de kimseye zararı yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Aksini yapan da var kuşkusuz. Ancak filmlerdeki karakterler ile bu konu arasında çok ince fakat temel bir nüans farkı vardır. O da genelde romantik bakış açısıdır: İyi her şeyi ile hep iyi, kötü ise her şeyi ile hep kötü. Oysa insan romantik değildir. Her ne kadar öyle gözükse de, gösterilmek istense de nesneldir ve bu nesnelliği zoraki olarak, adını koyamasa da genetik dayatmadan alır.

Dolayısı ile yerine göre ve toplumsal olarak o dönem için tanımlanan kriterler ölçeğinde hem kötü hem de iyi olabilir. Yapısında her ikisini de barındırır. Ancak kimlik, kişilik dediğimiz esnek şey burada bireyler arası farkı doğurur.

Kimi ilk yalpalamada “benden sonrası tufan” hesabı yapar iken, kimi biraz direndikten sonra ve haklı olarak durumunu mantığa bürüyerek ( ahlaki, hukuki vb. bir zemine oturtarak ) tercihini yapar. Ancak kimileri vardır ki bütünü görür ve uzun vadeli bizcil düşünür ve içine düştüğü durumdan ancak el birliği ile ve yüzbinlerce yıllık genetiğin ve evrimsel süreçlerin öğreticiliğinde kurtulabileceğini net olarak görür ve tercihini bundan yana kullanır.

İlki katışıksız bencillerdir. Bencil oldukları kadar cahildirler de.

İkinci gruptakiler duruma göre konum alanlardır. Yengeç misali hangi ayak sağlam basarsa o yöne yalpa yapmak. Felsefi olarak hayattaki yürüyüşleri de öyledir ve çoğunluğumuza denk düşer.

Son gruptakiler ise dehalardır, fedakar bilim insanlarıdır, aydınlardır, devrimcilerdir. Herkes gibi ve genetik olarak bencil olduklarını herkesten iyi bilirler ve fakat biz olmaya bayılırlar.

Hepsi de iyilik yapar. Kalıplarına göre niteliği farklı olmak üzere…Ve en önemlisi her birinin gerekçesi farklı olsa da nedensiz değil...

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close