Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Börte Demir
Börte Demir
7K UP
Üye
2

Neden zor olan bir şeye insan kolay dediği zaman kolaylaşır?

Matematik sınavları örnek verilebilir sınava zor dendiği zaman insanlar yapamayacağım edemeyeceğim sınav zor diyince gerçekten yapamıyor fakat sınavdan önce yapabilirim dediği zaman sınav istediği kadar zor olsun yapabiliyor ve yapabilirim dediği zaman konuyu zevkle daha iyi kavrıyor bunun nedeni nedir? Beyin beyni mi kandırıyor?
487 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Onat Bora Bilen
Üniversite öğrencisi

Ben bu durumu şöyle yorumluyorum; bir şeyin zorluğundan korkmadığında, o şeyi çözümleyebileceğine olan inancın ve bu inanç doğrultusunda yapacağın çalışma artıyor ve kaliteli hale geliyor. Ama zor ve yapılamaz gördükçe çalışma süren ve çalışmanın kalitesi ciddi ölçüde düşüyor. Kolay gördüğümüz zaman, onu kolaylayacak çözümü aslında üretmiş oluyoruz ve üzerine sıkıca çalışıyoruz, yoksa hiç çalışmadan sadece "kolay" diyerek hiçbir şeyin kolay olmayacağı da apaçık ortada.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Başlamak bitirmenin yarısıdır. Karar vermek + bir...

Gözümüzde büyüttüğümüz her şey psikolojik olarak gerçekte de büyür, küçülttüğümüz küçülür.

Zor olanı kolaylamak bir irade beyanıdır ve kanımca anlamı şudur: “Sen ne kadar büyük olursan ol, ben ve benim iradem seni aşacak kadar ve senden daha büyüktür.”

Tüm Reklamları Kapat

Bu, sihirli bir çarkın devinimini başlatan en önemli ve kararlı çıkıştır. Bu ana kadar korkulan şey "korkmaya" başlar. Zira bir sorun, konu, olay, olgu vb. ile ilgili böyle bir irade beyanı aynı zamanda bir mücadele beyanıdır ve azmin önünde hiç bir güç duramaz.

Bir zaman sonra fark edilir ki; dünyanın her hangi bir yerinde her hangi bir kişi bunu başarabilmiş ise o şey başarılabilir. Bu, aynı zamanda ileriki süreçler için temel bir dayanak olur. Zaman geçer unuturuz ve fakat günü gelir başka bir zorluk ile karşılaştığımızda, önceki süreci ayrıntıları ile hatırlayamazsak bile önceki olumlu deneyim hafızamızda, aşılması gereken fakat gözümüzde büyüyen sorunların, engellerin aşılmasında bir kamçı görevi görür.

Burada beyni bir kandırmadan öte zorunlu olanın kavranıp gönüllü olarak aşılmasına yönelik bir kararlılık vardır. Sorunumuz var, Aşmak zorunda mıyız, evet. Bir yerden başlamalı mıyız, evet. Zaten bir yerden başladığımızda gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Ne yazık ki bunun tersi de mümkün. “Başaramam, uğraşım boşuna, o zaman niye dert ediniyorum. Boş ver..." dedirten.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak biz insan türü çoğu zaman, asla başaramayacağını bildiği problemleri bile aşma konusunda ısrarlı ve inatçı bir tür olarak bilinir. İyi midir? Çoğu zaman evet. "Patron" oluşumuzu biraz da buna borçluyuz. Dolayısı ile zor ile mücadele genetiğimizde var. Bir yerden başlamaya karar verdiğimizde gerisini zaten kodlarımız kolaylıyor.

Gerçekten de başlamak bitirmenin yarısı. Deneyin göreceksiniz...

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close