Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Neden zamanla öğrenilir?

Anlık öğrenememe sebebimiz aynı zamanda vücudumuzun da bunu öğrenmesiyle ilgili olabilir mi? Örneğin takla atmayı öğrenmek için vücudumdaki bütün mikroskobik canlıların da ne tarafa eğilip büzüleceklerini öğrenip hareket etmesi sonucu büyük resimde biz taklayı görüyoruz. Yani hayvanlardaki iç güdü, vücudun ya da DNA'nın hatıralarıdır blk
448 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Beyinle ilgili durum nöral ağ tabanlı zekadır. Bu nedenle öğrenilen bilgiler ağ tabanlı şekilde belleğe alınır. Yani hücreler vs bu ağı oluşturucu nitelikte görünüyor. Bu nedenle hücrelerin bilgiyi doğrudan öğrenmesinden bahsedemeyiz. Bilgi bütünlüğü söz konusudur ve burada indirgenemez bir durum vardır. Klasik örnekle uçak parçaları uçamaz ama uçak uçar durumu. Parçalardan bütünün özelliklerini beklemek yanlıştır. Çünkü sistemsel bütünlük olan durumlarda sistemin kendi bütünlüğü indirgenemez durumda olur. Örneğin denge sağlamayı bütün bir biyolik sistem olarak siz öğrenirsiniz. Hücreler bunu bütünsel bir bilgi olarak öğrenmez. Onların her biri bu denge sağlamayı öğrenmek için bütün (parçalanamaz) bir sistem olarak hareket ederler. Bilinç için de aynı durum geçerli. Bilinci tek tek nöral hücrelerin faaliyetleri ile açıklamak pek mümkün görünmüyor. Bu gibi indirgemeci yaklaşımlar hatalıdır ve başarısız olurlar. Burada indirgenemez bütünlük söz konusudur. Tıpkı bir kelimenin anlamı tek tek harfleri ele alınca nasıl ki yok oluyorsa ve kelime bütün olarak bir anlam ifade ediyorsa aynı durum biyolojik sistemler için de geçerli olarak görünüyor. Hücreler evreni ne bizim gördüğümüz gibi görür ne de algılarlar. Onların milyarlarcası bir araya gelir ve örneğin gözü oluşturur ve bütünlük içinde hareket ederler. Kendi aralarında komplesk bir iletişim ve işleyiş vardır. Bütün hücreler bütünlük içinde hareket ederek görmemizi sağlarlar.

124 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Atalay
Felsefe ve bilim meraklısı

Her bilginin vücudun da öğrenmesi için uygun olduğunu düşünmüyorum. Buradaki anlık öğrenememe problemin sebebi aslında biraz kişiye de bağlıdır. Bu süreci gerçekten kısaltabilecek metotlar bulunmakla beraber sürekli pratik gerektirirler. Ayrıca burada öğrenilen bilginin miktarı da önemli bir faktördür. İnsan beyninin bilgi işleme hızını ve hafızasının potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda bunun aslında çok da imkansız olmadığını fakat insanlığın bilgiye kolayca ulaşılabilirliğinden dolayı buna çok da vakit ayırmadığını düşünüyorum. Vücudun öğrenmesi ile ilgili olarak ise nöral plastisite kavramına göz atabilirsin.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close