Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Neden Yurt dışına giden göçlerin ordaki kültürü değil kendi kültürlerini yaşatması?

Yurt dışına giden göçlerin ordaki kültürü değil kendi kültürlerini yaşatması
270 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
61K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Genellikle farklı coğrafyaya ve kültüre gidildiğinde 3 farklı durum ile karşılaşılır.

1)Kültürleşme

2)Kültürlenme

Tüm Reklamları Kapat

3)Kültürel Şok

Kültürleşme, iki farklı kültüre ait üyelerin birbirlerine kendi kültürlerini öğretmesi şeklinde ilerler. Örnek vermek gerekirse, İtalyan el öpmeyi, bayram ziyaretlerini öğrenirken Türk de Pizza yapmayı ve İtalyan kültürü öğrenir.

Kültürlenme de iki kültürün karşılaşması sonucu sentez bir kültür ortaya çıkar. Lakin bu sentez hemen çıkmaz ve zaman gerektirir. Örnek vermek gerekirse arabesk kültürü, Almanyadaki Türkler.

Kültürel şok ise kişi yaşadığı kültüre adapte olamaz, dışlanma yaşar ve kendi kültürünü uygulamaya devam eder. Bazen kendi kültürünü uyguladığı için de dışlanma yaşabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kültürün oluşumundaki en büyük etmen coğrafyadır. Coğrafya değişmeden kolayca kültür değişmez. Benzer ve yakın coğrafyadaki farklı topluluklar oldukça yakın kültür öğeleri gösterirken, farklı ve uzak coğrafyalardaki aynı topluluklar da farklı kültür gösterirler. Ortaasyadaki Türkler ile Anadoludaki Türklerin kültürü bir değilken, Kürtler ile Farsların kültürleri oldukça yakındır.

Kişiler genellikle değişimi sevmezler. Çünkü yaşamları genellikle aynı ve olağan durumlardan dolayı artık refleksleşmiştir. Farklı kültüre gittiğinde bu reflekslerden kopmak kolay olmayacağı gibi kişi sürekli hareketlerini düşünerek yapmak zorunda kalacaktır. Haliyle kolaya kaçar. Ancak bir süre sonra genellikle yaşadığı coğrafyaya ve kültüre de ayak uydurmaya başlar ve kültürlenme sürecini ortaya çıkarır. Laki bazen toplumsal dışlanma, siyasi kriz vb durumlardan dolayı aynı kültüre veya duruma sahip kişiler aynı bölgelerde toplanarak kendi kültürlerini orada yaşamaya devam ederler. Almanyadaki her Türk alman kültürüne adapte olamadı. Bazıları mahallesinden çıkmadan yaşadı. Ancak bu durum genellikle bir nesilde kalır. Sonraki nesiller çocukluktan o toprak ve kültürde doğdukları ve o kültürün kültürleme (toplumun baskın olan kültürünü öğrenme) sürecine dahil olmasından ve çevre faktöründen dolayı o kültüre daha adapte olmaya başlar. Bu süreç genellikle 3 veya 4 nesilde asimilasyon belirtileri ile ilerlemeye devam eder. 6. Nesilden itibarende asimilasyonlaşma oldukça belirgin hatta tamamlanmış durumdadır.[1][2]

Kaynaklar

  1. E. ÇİÇEK. (2021). Görsel Kültürde İletişim, Sanat Ve Temsil - Erkan Çiçek - Ghonche Ghojoghi. ISBN: 9786257601511. Yayınevi: Efe Akademi Yayınları.
  2. A. D. A. Türnüklü. Göcmen Cocuk Ve Ergenler: Kültürlesme, Uyum Ve Egitim. ISBN: 9786254065187.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close