Genellikle farklı coğrafyaya ve kültüre gidildiğinde 3 farklı durum ile karşılaşılır.
1)Kültürleşme
2)Kültürlenme
3)Kültürel Şok
Kültürleşme, iki farklı kültüre ait üyelerin birbirlerine kendi kültürlerini öğretmesi şeklinde ilerler. Örnek vermek gerekirse, İtalyan el öpmeyi, bayram ziyaretlerini öğrenirken Türk de Pizza yapmayı ve İtalyan kültürü öğrenir.
Kültürlenme de iki kültürün karşılaşması sonucu sentez bir kültür ortaya çıkar. Lakin bu sentez hemen çıkmaz ve zaman gerektirir. Örnek vermek gerekirse arabesk kültürü, Almanyadaki Türkler.
Kültürel şok ise kişi yaşadığı kültüre adapte olamaz, dışlanma yaşar ve kendi kültürünü uygulamaya devam eder. Bazen kendi kültürünü uyguladığı için de dışlanma yaşabilir.
Kültürün oluşumundaki en büyük etmen coğrafyadır. Coğrafya değişmeden kolayca kültür değişmez. Benzer ve yakın coğrafyadaki farklı topluluklar oldukça yakın kültür öğeleri gösterirken, farklı ve uzak coğrafyalardaki aynı topluluklar da farklı kültür gösterirler. Ortaasyadaki Türkler ile Anadoludaki Türklerin kültürü bir değilken, Kürtler ile Farsların kültürleri oldukça yakındır.
Kişiler genellikle değişimi sevmezler. Çünkü yaşamları genellikle aynı ve olağan durumlardan dolayı artık refleksleşmiştir. Farklı kültüre gittiğinde bu reflekslerden kopmak kolay olmayacağı gibi kişi sürekli hareketlerini düşünerek yapmak zorunda kalacaktır. Haliyle kolaya kaçar. Ancak bir süre sonra genellikle yaşadığı coğrafyaya ve kültüre de ayak uydurmaya başlar ve kültürlenme sürecini ortaya çıkarır. Laki bazen toplumsal dışlanma, siyasi kriz vb durumlardan dolayı aynı kültüre veya duruma sahip kişiler aynı bölgelerde toplanarak kendi kültürlerini orada yaşamaya devam ederler. Almanyadaki her Türk alman kültürüne adapte olamadı. Bazıları mahallesinden çıkmadan yaşadı. Ancak bu durum genellikle bir nesilde kalır. Sonraki nesiller çocukluktan o toprak ve kültürde doğdukları ve o kültürün kültürleme (toplumun baskın olan kültürünü öğrenme) sürecine dahil olmasından ve çevre faktöründen dolayı o kültüre daha adapte olmaya başlar. Bu süreç genellikle 3 veya 4 nesilde asimilasyon belirtileri ile ilerlemeye devam eder. 6. Nesilden itibarende asimilasyonlaşma oldukça belirgin hatta tamamlanmış durumdadır.[1][2]
Kaynaklar
- E. ÇİÇEK. (2021). Görsel Kültürde İletişim, Sanat Ve Temsil - Erkan Çiçek - Ghonche Ghojoghi. ISBN: 9786257601511. Yayınevi: Efe Akademi Yayınları.
- A. D. A. Türnüklü. Göcmen Cocuk Ve Ergenler: Kültürlesme, Uyum Ve Egitim. ISBN: 9786254065187.