Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Neden yanan bir odun yandıktan sonra hafifler?

Yanan bir odundan veya kömürden geriye kalan "küller" neden yanmadan önceki haline göre daha hafiftir? Yada hafif midir? Tepkime sonucu ortaya çıkan ışık ısı ve diğer karbon dioksit gibi gazların ağırlığını eklesek aynı ağırlığa ulaşabilir miyiz? Bu ısı ışık ve karbondioksit gazının ağırlığını ölçebilir miyiz?
421 görüntülenme
Neden yanan bir odun yandıktan sonra hafifler?
Neden yanan bir odun yandıktan sonra hafifler?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Aslında külün ağırlığının yanan odun kadar olmamasının sebebi çok basit bir şekilde izah edilebilir. Hacim, kütle dahada önemlisi kimyasal tepkime.

Yanma tepkimelerinde yanma işlemi için her daim sol tarafa oksijen yazarız, halbu ki yanacak olan materyalin içerisindeki oksijen işimizi görmez mi? Yanma tepkimesi için yanacak madde dışında yanacak oksijen gereklidir. Düz mantık ile yanma tepkimesine giren oksijen, yanma tepkimesinden karbondioksion/karbonmonoksit şeklinde ayrılır. Tatlı bir izah ile tek başına yanmaya gelen oksijen koluna bazı karbonları takarak tepkimeden beraber ayrılır.

Olayın anlaşılabilmesi için aşağıda bulduğum bir yanma denklemini bırakıyorum. Aynı zamanda daha detaylı hesaplara ulaşmak için mutlaka bırakacağım kaynaklara göz atınız.

Tüm Reklamları Kapat

"CH4 gazının 3 molünün yanması sonucu oluşan CO2 ve H2O, harcanan O2 miktarı nedir?

Denkleşmiş tepkime denklemi : CH4(g) + 2O2(g) → CO2 +2H2O(s) şeklinde olur. Soruda verilen 3 mol CH4 gazı referans alınarak diğer madde türleri de doğru orantı kurularak mol türünden hesaplanır. Daha sonra istenilen madde türüne dönüşüm yapılır.

1 mol CH4(g) tepkimeye girdiğinde 1 mol CO2 elde edilir. 3 mol CH4(g) için 3 mol CO2 elde edilir. n=VVAn=VA​V​ formülünden 3=V22,43=22,4V​ V=67,2 litre CO2 oluşur.

1 mol CH4(g) tepkimeye girdiğinde 2 mol H2O elde edilir. 3 mol CH4(g) için 6 mol H2O elde edilir.

Tüm Reklamları Kapat

1 mol CH4(g) için 2 mol O2(g) tükeniyor ise 3 mol CH4(g) için 6 mol O2(g) tükenir. n=mMAn=MA​m​ formülünden 6=m326=32m​=192 gram O2

İkinci bir yöntem olarak verilen mol sayısı yerine madde miktarları, soruda istenilen mol, kütle, hacim, tanecik sayısına dönüştürülür. Madde miktarları arasındaki ilişki tepkime üstünde kurulabileceği gibi oran orantı denklemleri sonucunda da elde edilebilir."

Kaynaklar

  1. ?. Kimyasal Tepkimelerde Hesaplamalar. Alındığı Tarih: 28 Aralık 2023. Alındığı Yer: bikifi | Arşiv Bağlantısı
  2. ?. Bölüm 2 Kimyasal Hesaplamalar. Alındığı Tarih: 28 Aralık 2023. Alındığı Yer: Açıkders Ankara Edu | Arşiv Bağlantısı
  3. Hüseyin PEKER Abdi ATILGAN, et al. (2015). Doğal Bir Enerji Kaynağı Odun: Yanma Özelliği Ve Koruma Yöntemleri. Doğal Bir Enerji Kaynağı Odun: Yanma Özelliği ve Koruma Yöntemleri. | Arşiv Bağlantısı
  4. ?. Kimyasal Tepkimeler. Alındığı Tarih: 28 Aralık 2023. Alındığı Yer: fenbilimleri | Arşiv Bağlantısı
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close