Aslında bir dönem esnemenin uykudan ziyade kandaki oksijen seviyesini arttırmak için olduğuyla alakalı bir yazı okumuştum. Ancak bu sadece hipotez idi gerçekte esneme ve oksijen arasındaki bağ üzerine bir araştırma bulunmuyor.
Esnemenin asıl sebebi ise kanımızı dolayısıyla beynimizi soğutmaktır, evet ilk okuduğumda bende bunu oldukça çılgın bulmuştum ancak gerçektende açıklaması mantıklı.
”Beyin sıcaklığı arttığında burun mukozasındaki kan akışı hızlanır. Esnemeyle alınan hava, burun ve ağız boşluğundan -çeperleri ön beyinle doğrudan bağlantılı olan kan damarı ağlarıyla kaplıdır- geçerken damarlardaki kanın sıcaklığını değiştirir. Böylece beynin soğumasına yardımcı olur.”
Nasıl esniyoruz sorusuna gelecek olursak…
Esnemeyi yalnızca uykuyla bağdaştırmaz isek işimiz kolaylaşır. Stresli olduğumuz, odağımızın bozulduğu zamanlarda da esneriz.
”Atletler yarış öncesi, müzisyenler konser öncesi bol bol esner. Bu nedenle Provine da dahil olmak üzere birçok uzman esnemenin beyni canlandırıcı bir işlevi olduğuna, uyku çöktüğünde uyanıklığı, dikkat dağıldığında yeniden toplanmasını sağladığına inanıyor.”
Evrimsel süreçte esnemede, tıpkı öksürme ve hapşırma gibi benzer süreçler ile ortaya çıkmıştır diyebiliriz.
Kaynaklar
- Bilim Genc. Neden Esneriz, Esneme Neden Bulaşıcıdır? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
- BBC. Dergi - Neden Esneriz? - Bbc News Türkçe. (28 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: BBC News Türkçe | Arşiv Bağlantısı