Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Neden uzayda hava, rüzgar olayı yok?

1,285 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Berkay Bölükbaşı
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi

Hava olaylarından kastınız eğer yağmur, kar yağması ise bunların sebebi dünyanın atmosferinin içerisindeki, bu olayların kendine has döngülerinden sebeplidir.

Rüzgara gelecek olursak, rüzgarın oluşum sebebi yeryüzünde ki iki nokta arasındaki basınç farklılıklarından dolayı hava moleküllerinin bir noktadan bir noktaya (yoğun basınçtan düşükten basınca) akmasından kaynaklıyor. Böylelikle rüzgarlar oluşuyor. Uzay boşluğunda ise dikkate değer şekilde bir madde ortamı olmamasından kaynaklı rüzgar oluşmuyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

121 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. Akın. Rüzgar Neden Eser? Rüzgarlar Nasıl Oluşur?. (14 Aralık 2020). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hamdi Gülle
12. Sınıf Öğrencisiyim

Hava durumu uygulamasını açın veya haberlere göz atın. Bulunduğunuz yerdeki hava durumu için ayrıntılı bir hava tahmini bulabileceksiniz. Rapor muhtemelen o günkü davranışınızı etkileyecektir: Sandalet veya kar botu giyersiniz, kapalı alanda egzersiz yaparsınız veya açık alanda koşarsınız, işe yürüyerek gidersiniz veya otobüse binersiniz...

Benzer şekilde uzay, Dünya üzerindeki yaşam için etkileri olabilecek dinamik hava durumu olaylarıyla doludur. Uzay hava durumu, Güneş'in faaliyeti tarafından üretilen güneş sistemindeki etkileri ifade eder.

NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde uzay fiziği araştırmacısı Alexa Halford,

Tüm Reklamları Kapat

Uzay, sık sık düşündüğümüz gibi boş değil. Uzay hava durumu çalışması, tıpkı bizim karasal hava durumunu anlamaya çalıştığımız gibi, etrafımızdaki uzay ortamını gerçekten anlamaya çalışmaktır.

diyor.

Uzay hava durumları radyo iletişimini bozabilir ve astronotları tehlikeye atabilir. Geçmişte, Güneş'teki aktivite, geçici olarak büyük elektrik kesintilerine bile neden oldu. Tahmin ve uygun hazırlık ile bu yıkıcı etkilerden büyük ölçüde kaçınılabilir.

Uzayda ne tür hava olayları meydana gelir?

Yağmur veya kardan oldukça farklı olarak, güneş sistemimizdeki uzay hava durumu, Güneş'ten gelen radyasyon ve parçacıklardan oluşur.

Yeryüzüne yağmur, su döngüsü adı verilen nispeten basit bir süreç sayesinde düşer. Yerdeki, göllerdeki, havuzlardaki ve diğer su kütlelerindeki su buharlaşarak atmosfere yükselir. Sonunda, bu nem bulutları oluşturmak üzere yoğunlaşır, ardından yağmur olarak yere düşer ve sonunda bir kez daha su buharına dönüşür. Uzayda sıvı suyun olmaması, yerçekimi etkilerinin azalmasıyla birlikte, uzayda Dünya benzeri yağışların gerçekleşemeyeceği anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Güneş, maddenin dördüncü hali olan plazmadan oluşur. Plazma sürekli olarak güneş rüzgarı olarak gezegenlere doğru akar ve Dünya'ya yakın uzaya enerji akıtır.

Güneş patlamaları, Güneş'in yüzeyinde ışık hızında hareket eden enerjiyi serbest bırakan muazzam patlamalardır. Dünya üzerindeki etkileri sekiz dakika içinde belli oluyor. Koronal kütle atılımları (CME'ler), Güneş'ten gelen büyük güneş plazması bulutlarının ve manyetik alanların püskürmeleridir. Bu olaylardan kaynaklanan jeomanyetik fırtınalar bir veya birkaç gün sonra meydana gelebilir.

Özetle...

Uzay sandığımızdan da dolu aslında fakat Dünya'dakine benzer işlemiyor hava olayları. Suyun olmaması sebebiyle yağmur, kar gibi hava olayları yok ama Güneş'in vesilesiyle de hava durumları olmuyor değil.

117 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Emily Beach. Does It Rain On Pluto?. Alındığı Yer: Sciencing | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Hatfield. Five Questions About Space Weather And Its Effects On Earth, Answered. (8 Aralık 2021). Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close