Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Neden uzaya canlılık bulaştırmaktan korkuyoruz?

Bir bilim dergisinde Mars'a gönderilen uzay araçlarının oraya yaşamı götürmemesi için özellikle dezenfekte edildiğini ve yine aynı sebepten Galileo uzay aracının Europa' ya değil de Jüpiter'e düşürüldüğünü okumuştum. Bu bana anlamsız geldi uzaya canlı yaşamını bulaştırmanın ne gibi kötü bir sonucu olabilir? Neden bundan çekiniyorlar?
129 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Balıksever(Çin Sazanı Hariç) Üye

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Carassius_gibelio_2008_G1.jpg/1024px-Carassius_gibelio_2008_G1.jpg

Bu balık bizde Çin Sazanı veyahut İsrail Sazanı olarak geçer. 1980 lerden itibaren tatlı sulardaki balık aşılamaları esnasında hemen hemen tüm tatlı sularımızı istila etmişlerdir. Dünyanı pek çok yerinin tatlısularında bu duruma sebep oldular. Çok fazla ürerler, balık yumurtaları yerler, inanılmaz dayanıklıdırlar tatlı sularımızdaki her koşula töleransları vardır, ticari değerleri çok düşüktür. Bu balıklardan kurtulmak için türlü türlü yol denendi ama nafile. Tüm bir göl kurutulsa bile bir yerlerde biraz yumurta kalması göle gene su verilmesi halinde gölde dominant hale gelmeleri için yeterli. Kuş dışkısıyla bile yumurtalarının yayılabildiği iddia ediliyor. Hala bunlardan kurtulmak için bir yol bulunamadı. Yaşadıkları sulardaki pek çok balık türünün yok olmasına veya yok olma tehditiyle karşı karşıya kalmalarına sebep oldular. Girizgahı yapmak için iyi bir seçim olduğunu düşünüp bu balıktan bahsetmek istedim.

Kimyasal kirlilik zamana bağlı olarak azalma eğilimindedir. Ancak biyolojik kirlilik aynı yolu takip etmez. Bu balık gibi pek çok habitata yabancı tür o habidatı geri dönüşü olmayacak biçimde değiştirmiştir. Yaşama uygun gezegenlerde ilk bulmak istediğimiz şey oradaki canlılıktır. Bugün hala varsa onu bulmak, yok olmuşsa izlerini sürmek istiyoruz. Bu gezegenlere bir kez bile dünyadan canlılık bulaştırılırsa bu canlılar o gezegenin insan eli değmemiş halini geri dönüşü olmayacak biçimde değiştirebilir. Var olan canlılığı yok edebilir, tüm organik maddeyi tüketebilir. Oradaki var olabilecek canlıların dünyadaki türlere karşı herhangi bir direncinin olmama ihtimali gayet yüksektir. Bu durumda mümkün olduğunca yaşam barındırabilecek gezegenlere dünyadaki türleri ulaştırmamak gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya kaynaklı olmayan bir canlı bulunabilirse canlılık için çok çok fazla şey öğrenmiş oluruz. Evrendeki canlılık hakkındaki sorularımız için tahminlerimiz çok daha isabetli hale gelir. Çünkü bugün doğadaki bildiğimiz tüm canlılar aynı kökendendir. Bir yerde tüm canlılar olarak(hata virüsler bile) tek bir canlının soyundan geliyoruz. İkinci bir soy hattı bulmanın önemini buradan tahmin edebilirsin. Eğer o gezegene ait canlılar da dünyadakilerle köken birliğine sahipse o zaman işler gene ilginç bir hale gelir. Bu sefer canlılığın uzaya yayılabileceğini de anlamış oluruz(göktaşları vs aracılığı ile).

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close