Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Neden uyandığımızda yüzümüz şişer?

Uzun süre uyuduktan sonra yüzümüzün, özellikle de gözlerimizin balon gibi şiş olmasının sebebi ne?
3,841 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Edis
Yazılımcıyım

Birçok insan için, kabarık bir yüzle uyanmak, gece boyunca normal olarak sıvı tutulmasından kaynaklanır - ancak bir kişi çok az veya çok uyursa bu daha belirgin olabilir.

Yatmak, sıvının dinlenmesine ve yüzde toplanmasına neden olur ve kişinin uyku pozisyonu da bunu daha da kötüleştirebilir. Örneğin yüzüstü uyumak bu etkiye sahip olabilir.

Kişi sabaha başlayıp dik bir şekilde vakit geçirdiğinde bu sıvılar kaybolabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Makyaj yapmak

Makyajla uykuya dalmak, yüzde ve gözlerde kızarıklık, tahriş veya şişkinliğe yol açabilen kontakt dermatit adı verilen bir cilt reaksiyonuna neden olabilir.

Gıdalar

Bazı yiyecekleri gece veya akşam yemek bazen sabahları ekstra şişkinliğe neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak, sodyum oranı yüksek yiyecekler yemek vücudun daha fazla su tutmasına neden olabilir. Sodyumdaki bu artış genellikle insanları susatır, bu nedenle daha fazla içerler, ancak vücut bu fazla suyu idrarla salmaz. Bunun yerine su, yüz dahil olmak üzere farklı alanlarda toplanır.

Kaçınılması gereken bazı yaygın yüksek sodyumlu yiyecekler şunlardır:

hamburger, patates kızartması ve pizza gibi fast food

pastırma ve pepperoni gibi işlenmiş etler

suşi, özellikle soya soslu

cips

Alkol

Bazı insanlar bir gece içtikten sonra kabarık yüzlerle uyanırlar.

Alkol, bir kişinin daha fazla idrara çıkmasına neden olur ve bu da hafif dehidrasyona neden olabilir. Buna karşılık, vücut, yüz gibi olabildiğince suyu tutabilir.

Fiziksel nedenler ve sağlık koşulları

Tüm Reklamları Kapat

alerjiler

Bazen sabahları yüz şişkinliği, gece boyunca solunan toz, kepek veya polen alerjilerinden kaynaklanır. Kişi uyanana kadar herhangi bir belirti fark etmeyebilir.

Tıkanıklık, burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntılı veya sulu gözler gibi alerjik reaksiyonun diğer semptomları, alerjilerin şişmeye neden olduğunu gösterebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sinüs enfeksiyonu

Sabahları kabarık bir yüz, sinüs enfeksiyonunun bir işareti olabilir. Ayrıca şunlara da neden olabilir:

yüzde ağrı ve hassasiyet

postnazal damlama

Tüm Reklamları Kapat

önden baş ağrıları

dişlerde ağrı

ateş

tıkalı bir burun

hipotiroidizm

Tiroid bezinin yeterli hormon üretmemesini içeren hipotiroidizm, 12 yaşından büyük ABD nüfusunun yaklaşık %4,6'sını etkiler.

Yüz şişkinliğinin yanı sıra, hipotiroidizmi olan kişiler şunları da yaşayabilir:

kilo almak

tükenmişlik

zayıf soğuk toleransı

Tüm Reklamları Kapat

kuru cilt

Seyrekleşen saç

Hipotiroidi olduğundan şüphelenen herkes, kan testi isteyebilecek bir doktorla konuşmalıdır.

Cushing sendromu

Tüm Reklamları Kapat

Bazı durumlarda, Cushing sendromu sabah ilk iş olarak yüzün şişmesine neden olabilir. Vücudun çok yüksek kortizol seviyelerine sahip olmasını içerir ve genellikle ilaçların bir yan etkisi olarak ortaya çıkar.

Cushing sendromu her zaman yüzde şişkinliğe neden olabilir, ancak bu sabahları daha belirgin olabilir. [1]

148 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Johnson. Puffy Face In The Morning: Causes, Treatments, And Prevention. (30 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 28 Ekim 2022. Alındığı Yer: Medical News Today | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close