Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esma Selvi
Esma Selvi
21K UP
Üye 10 Ekim
4

neden üflediğimizde soğuk hava hohladığımızda sıcak hava çıkar ağzımızdan?

391 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 10 Ekim

Dudaklarımızı büzerek üflediğimizde hava hızlı ve dar bir akışla çıkar ve bu hava çevredeki soğuk havayla karışarak daha serin bir his yaratır. Buna karşılık ağzımızı açık tutarak nefes verdiğimizde hava daha yavaş hareket eder ve doğrudan akciğerlerden geldiği için sıcaklığını korur. Havanın gerçek sıcaklığı değişmez ancak hız ve çevredeki havayla karışma farklılıkları nedeniyle üşüme veya ısınma hissi oluşur. Bu olay aslında hızlı hareket eden havanın çevreye daha fazla kinetik enerji kaybederek soğuması ile ilgilidir.

Kaynaklar

  1. Toppr-guides. Effects Of Blowing Air: Blowing Cold And Hot Air With Questions & Videos. (27 Mart 2018). Alındığı Tarih: 10 Ekim 2024. Alındığı Yer: Toppr-guides | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Caner Kocaman
Hesaplama yapmayı seven bir mühendis 10 Ekim

Bunun için öncelikle solunumun ve nefes vermede dışarıya çıkanın ne olduğunu özetleyelim.

Nefes aldığımızda havayı (%78 azot, %21 oksijen, %1 diğer gazlar) ciğerlerimize çekeriz. Aldığımız oksijeni kimyasal tepkimeler sonucu Karbonmonoksit, su buharı ve enerjiye çeviririz ve nefes vererek dışarıya atarız. Bu işlem sonucu dışarıya verdiğimiz nefesin sıcaklığı ise yaklaşık 34.5 °C.[1]

Yani aslında hohladığımızda da , üflediğimizde de aynı derecede hava çıkışı oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat bizim bu iki durum arasında farklı hava çıkışı hissediyoruz.

Sebebi kabaca şöyle. Ellerimizin normal şartlarda yaklaşık sıcaklığı 28°C civarındadır.

Ortam sıcaklığının 23°C civarında olduğu bir durumda, ellerimiz 28°C, ortamdaki hava 23°C iken, ellerimizin hemen üzerindeki ince bir hava tabakasındaki sıcaklık ise ellerimizin sıcaklığını çok yakın değerlerdedir.

28°C Ellerimizi hohladığımızda, yani yavaşça bu bölgeye 34.5 °C'lik bir hava gönderdiğimizde, ellerimizin yakın çevresindeki havayı da nefesimizin sıcaklığına getiriyoruz ve ellerimiz ısınıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yine 28°C hava ile, bu kez hızlıca üflediğimizde ise, nefesimiz ellerimizin hemen yakınındaki 28°C'lik havanın o bölgeden dağılmasını ve ortamdaki diğer hava moleküllerinin o bölgeyi doldurmasını sağlıyor. Ortamdaki havanın 23°C civarında olduğunu düşünürek, ellerimiz de önceki duruma göre daha soğuk hale geliyor ve nefesimizin soğukmuş gibi olduğunu "hissediyoruz".

Benzer şekilde, aslında vantilatörler de ortamı soğutmaz. Onunla ilgili de şu videoyu izleyebiirsiniz;

https://www.youtube.com/shorts/01p1BHcOdP0

Kaynaklar

  1. Elias Mansour a , Rotem Vishinkin a , Stéphane Rihet b , Walaa Saliba a , Falk Fish a , Patrice Sarfati b , Hossam Haick, et al. Page Restricted | Sciencedirect. Alındığı Tarih: 10 Ekim 2024. Alındığı Yer: ScienceDirect | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close