Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Neden travmalarımız var ?

Unutsak hayatta kalmaya daha çok faydası dokunmaz mı ?
392 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Tür olarak insan, gelişiminin henüz en başında. Bilinçli farkındalık - mantık sahibi olmayla ilgili bir tekamül süreci kaçınılmaz olduğu için, bireyler bu süreçleri bilerek ya da farkında olmadan yaşamaktalar. Gelişiminin en başında olmasaydı, belki bilinç gelişimi açısından bir sistematik ile büyütülebilirdi insan yavruları. Ancak henüz SADECE FİZİKSEL İHTİYAÇLARA KOLAY ULAŞIM üzerinde bir gelişim tanımı söz konusu malesef. Sahip olunan zeka, duygular gibi önemli unsurlar (çok daha üst sonuçlara gidebilecek), kendi yaşamını, tüketim kaynaklarına hızlı ulaşabilecek "konfor"da dizayn etmek için HARCANMAKTA.

Bu aşamadaki bir varlık için gelişim, problem çözme üzerinden söz konusu olabilir. Kendisiyle ilgili sorunları tanımlayamayan, onları nasıl çözmesi gerektiğini bilemeyen bir bilinç, kendisi dışındaki sorunları çözmeyle ilgili bilinç kazanamaz. Kaldı ki, kendisi dışındakileri geliştirme, koruma, iyileştirmeyle ilgili bilinç kazanımından bahsedilebilmesi kitle bazında imkansıza oldukça yakın gibi. İşte bu açıdan bakarsak, bireyin bir konuda savunma mekanizmaları üstü bir etkilenimi üzerinden oluşan TRAVMA, onu mantıksal-duygusal üstü tepkiyle tanıştırır. Travmaya neden olan konu, kötü olaydan farklıdır. Kişiyi çok kısa süre içinde, savunma mekanizmalarını kullanmasına izin vermeyecek güçte duygusal etkiye maruz bırakır. Olayın büyük bir olay olmasına da gerek yok. Bireyin etkilenmesidir temel olan. İşte bir uyaranın, bireyde normal şartlarda oluşmayacağı tepkilere neden olduğu durumlarla yakından tanıdığımız durumlardır travmalar. Bazen bir renk, bir koku, hatta obje bile olabilir. (Olay anında zihnin beraber kaydettiği konuyla alakası olmayan ŞEYler de tehdit durumunu tetikleyebilir) Travmanın bizi uyarmasının nedeni de, bilinçdışında zaman kavramının olmamasıdır. Yani tehdide neden olan olay bilinçdışında halen süregelmektedir ve bilincin bu konuda yaşamda kalması için uyarılması gerekmektedir. Bilinçdışı her yolla bilinci uyarmaya ve onu yaşamda tutmak için alarm moduna sokmaya çalışmaktadır. Birey olarak bu ve benzeri durumları aşarak gelişen insan, kurbanı oynamaya oldukça hazır bir yapıda henüz. Bir iyileşme arayışı da genellikle edilgen biçimde, dış bir faktörün sihirli bir dokunuşunu (hiç bir çaba sarfetmeden) bekler niteliktedir. Sevgiden, bütünleşmeden, iyilikten gelişmeyi henüz bilmeyen bu tür için, sahip olduğu "sorun"ları aşma gibi bir yöntem üzerinden gelişme söz konusu. Bu içsel sorunların sosyal yaşamda karşılıklarını gördüğü halde, başkaları sorunludur onun için hep. Bilinç bu türde henüz o kadar yoğun bir manipülasyon yapmaktadır ki (yaşamda kalması için mecburen), bazen birey mantık dışı iyi hissedişler sergileyebilir. (olumsuz eylemlerden bile etkilenmeyecek hale gelebilme hali) Henüz kitlesel olarak tamiri, iyileşmeyi, daha iyi versiyonunu oluşturmayı seçmemekle birlikte, birey bazında dengeyi bulma çabasını ileri düzeye ulaştırabilmiş olanlar da var. Yeni versiyonlarında insan türü bu halini, kendi zihnindeki 'mağara insanı' gibi görecek. Ancak o zamana kadar kendini tanıma, kendini keşfetme, "sorunlarını" tamir gibi bilincin en dip gelişim aşamalarından geçmek zorunda. Yürümeyi bilmiyor. Yürüyünce nereye gideceğini de. O nedenle emeklemek hoşuna gidiyor. Düşmenin acısını, yürümenin bilinmezliğine tercih ediyor. İnsan. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Henry Krystal , M.D.. Trauma And Affects. (7 Eylül 1978). Alındığı Tarih: 20 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.tandfonline.com | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close