öncelikle şunu belirtelim elektronik aletlerin ısınması eşyanın doğal tabiatıdır. devrelerden elektronlar geçtikçe o devreleri ısıtmaya onlar da içlerinde bulunan ortamı ısıtmaya başlarlar.
sorun da burada ortaya çıkmaya başlıyor. bilgisayar devreleri sonuçta belli bir malzemeden yapılan ve sonsuz verim verme imkanı olmayan yapılar. üretilirken yapılan testlerde hangi sıcaklık aralıklarında verim vereceği belli olur ve bunlar genellikle üretim ve kullanma talimatlarında yazar. bunun üst ve alt sınırlarına yaklaşıldığında aletler verim kaybederken sınırların dışına çıkıldığında durduğu, arızalandığı bile olur.
dikkat ederseniz ev elektroniği eşyalıranda bile örneğin televizyonumuzu güneşin direkt vurduğu yere veya kalorifer dibine koymamak gerektiği yazar.
burada özel bir sorun var. Biliyorsunuz bilgisayarlarda soğutucular kullanılır. yani ısınmayı engelleyemiyorsak soğutalım mantığı. Fakat telefon, tablet gibi aygıtlarda soğutucu kullanmak mümkün değil. Yetmiyormuş gibi bu aygıtlar boyut olarak küçülüyor da. bu dar ortam ısınmanın etkilerini arttırıyor. arada, örneğin geceleri telefonumuzu kapatmak iyi bir fikirdir.
Teknolojik AR-GE'nin en önemli alanlarından biri devrelerin, kabloların ve benzeri bileşenlerin dayanıklılığını arttırmak. Ekteki kaynakta teknik bilgi de bulabilirsiniz.
Kaynaklar
- P.Chambers. Heat Has A Negative Affect On Eletronics. (12 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 12 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Element5 | Arşiv Bağlantısı