Telefonlarda "zoom" yaparak herhangi bir gökyüzü cismini çektiğimiz fotoğraflarda, gündüz saatlerinde olsak bile gökyüzü karanlık çıkacaktır. Bunun sebebi; sizin çekim yaparken, özellikle de zoom yapılarak çekilen fotoğraflarda, odaklamak istediğiniz veya telefonun otomatik olarak odakladığı cisimlerden gelen ışığın, etraftaki diğer ışık kaynaklarına nazaran lens üzerinde daha "öncelikli" olarak toplanmasıyla ilgili. Bu, telefonda otomatik olarak kamera değerlerinin ayarlanması sayesinde mümkün oluyor. Siz hiçbir ekstra ayar yapmasanız bile çoğu yeni model akıllı telefonlarda kullanıcıya en iyi performansı sağlayacak çeşitli otomatik ayarlar mevcut. Kamera odaklanması ve değerlendirilmesi de bunlardan biri.
Mesela daha bugün sabah ayı çektiğimde (şansınıza bugün şahit oldum sorduğunuz soruya) sanki gece saatleriymiş[1] gibi karanlık bir arka plan mevcuttu fotoğrafta. Çünkü net bir görüntüsünü yakalamak istediğim cismin saçtığı ışık; gökyüzünden gelen yanıltıcı, gereksiz ışık kaynaklarından çok daha iyi ve toplu bir şekilde lense yansıyor.
Bu duruma en iyi örnek uzaydan çekilen gezegen fotoğraflarında arka planda yıldızların görülmemesi olacaktır. Gezegenin en detaylı ve net görüntüsünü almak için teleskoplar hassas değerlere ayarlıdır ve böylece arkada kalan ışık kaynakları teleskoba yansımadan ya da çok az yansıyarak bize en iyi görüntüyü verir.
Kaynaklar
- gokyuzurehberi. Uzay Fotoğraflarında Neden Yıldız Göremiyoruz? - Gökyüzü Rehberi. (17 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 30 Kasım 2023. Alındığı Yer: Gökyüzü Rehberi | Arşiv Bağlantısı