Merhaba, bu soruyu iki farklı dala ayırabiliriz. Yazının devamında devleti koruma amacı ile teknolojik altyapıyı kullanan resmi olarak öldürme ayrıcalığına sahip kurumlar kısaca "askeri alan/askeri unsur" olarak ifade edilecektir. Öncelikle teknolojik icadı icat/gelişmeyi eden hangi kesim? Askeri unsurlar mı veya devleti koruma unsurları mı? Sivil altyapı mı?
Eğer askeri unsurlar teknolojiyi icat ediyorsa ya da gelişimini sağlıyorsa bundan doğalı olamaz ki kendileri kullanacaktır. Askeri bütçe bir çok devlette çok ciddi bütçeye sahiptir, bunun da sebebi her ülkenin neredeyse kavgalı ya da kan düşmanı statüsünde olduğu bir "düşman ülkeye" sahip olmasıdır. Düşünün 300 kişi toplanıyor muazzam miktarda para ve alt yapı kaynağına sahip bir teknolojik yapıyı daha üst seviyeye atlatmaya ya da olmayan teknolojiyi icat etmeye çalışıyor. Bunu da devlet destekli ordu ya da istihbarat servisleri yapıyor. Teknojiyi icat ediyorlar, teknojiyi upgrade ediyorlar, sonra da kullanılıyorlar. Örneğin Sha-2 hala kullanılan oldukça güçlü bir şifreleme türüdür. Bunu icat eden ise NSA(Ulusal Güvenlik Ajansı)'dir. Internet'i ise USDOD (Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı) tarafından olası bir nükleer saldırısı sırasında kopmayacak, zarar görse bile aktif olarak iletişime devam edebilecek bir altyapı üretilmeye çalışılmasının sonucudur. TOR (deep web olarakda bilinen ağ) aynı şekilde askeri destekli ve askeri amaçlı DARPA (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) tarafından icat edildi. Windows işletim sistemine sahip bazı cihazlarda bulunan EternalBlue isimli zafiyeti de CIA desktekli alt kuruluşlar bulmuştur. Uzun süre gizlenmiştir ve devlet menfaatleri için kullanılmıştır. Daha sonra başka bir hacker grubu (Shadow Brokers) CIA alt kuruluşunu hackleyip bilgileri ifşa etmişlerdir. Ya da altyapı ve kaynak yetersizliğinden sivil tarafından teknolojik gelişimler yavaş sürmemektedir. Uzaya ilk insan gönderen şirketin (SpaceX) gönderiği tarih 2020 oysa Rusya bunu Sovyetler zamanında tamamen devlet destekli olarak 1961'de yapmıştı. Kısacası bulan kullanır mantığı ile bakarsak zaten askeri altyapılı devlet kurumları buluyor ve kullanıyor, bundan daha doğal bir şey olamaz. Çünkü onlar (askeri alan-devlet kurumu) buluyor ve onların çok fazla kaynağı var.
Eğer sivil altyapı eknolojiyi icat ediyorsa aleni olarak olmasa bile çoğu zaman kaynak ihtiyaçlarını devletler sponsor oluyor tabi karşılığında da teknolojiyi önce kendi çıkarları için kendi kurumlarında kullanıyorlar. Sebep olarak ise yüksek kaynak ve milli menfaatler gösteriliyor. Tesla'nın notları ve bir çok çalışmasına FBI (Federal Araştırma Bürosu) milli menfaatler doğrultusunda el koyduğu bilinen nesnel bir gerçektir.
Ama bu durumun yavaş yavaş değiştiği gözlemlebilir. Artık özel şirket veya bağımsız bireylerin teknolojik gelişmeyi üretir üretmez halka açabileceği bir ortam vardır. Yatırım alıp kaynaklarını geliştirebilirler, bir devlet kuruluşu -askeri olsun olmasın- kafasına göre tekonojik gelişmeye el koyamaz, sahiplenemez. Hukuk kurallarının uygulanabilirliği geçmişe göre ciddi oranda ileri düzeydedir. Her geçen gün artan sayıda insan artık "devlet menfaati" ifadesine inanmamaktır. Teknolojinin insanlığı bir bütün olarak insanlığı ileri taşımasını istemektedir. Bolca örnek vermek istediğim düşüncelerimi desteklemek ve yazınıza zenginlik katması için. Umarım faydalı olur.
136 görüntülenme