Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kubilay Bayraktar
Üye
3

Neden tek dil yok da binlerce dil var?

İnsanlar ne zaman neden farklı diller kullanma ihtiyacı hissetmiş? Ya da birbirlerinden habersiz olarak mı kendi dillerini icat etmişler? En başta 1 tane mi dil vardı?
1,434 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

İnsan türünün gelişimine baktığımızda, çoğaldıkça yeni coğrafyalara yayıldığını, farklı bölgelere adapte olduğunu görüyoruz. Popülasyonların farklı konumlarda, birbirinden izole yaşam tarzı, her alana özel bir sosyokültürel sonuç demek oluyor. Yani başlangıçta kaç tane olduğundan bile bağımsız olarak, her farklı coğrafya popülasyonu, kendi yaşam tarzını, kültürünü ve dil ini oluşturmak durumundaydı. Bunu, günümüzdeki şive, ağız gibi aynı dilin farklı kullanımlarında bile görebiliyoruz. Bugün izole olmayan farklı alanlarda bile aynı dil, farklı şekilde kullanılıyor. Aynı kültür, farklı yaşanıyor. İzole, birbirinden bağımsız ilk popülasyonları düşündüğümüzde, atalarından aldıkları dilin değişimi (ya da konuşma ihtiyacından sıfırdan oluşan dil de olabilir) kaçınılmaz olmaktadır. Kopuk yaşam şekillerinde değişim ve farklılaşma çok daha fazla olacaktır. Aslında dil çeşitliliği, türün buna olan ihtiyacından değil, (çünkü sosyokültürel olarak bunun bir artısı yok) bir gereklilik - insan doğasının sonucu olarak oluşmuş gibi görünmekte.

187 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Defne Soylu
Defne Soylu
3,442 UP
Sevdiğim bir konu hakkında görüş bildiriyorum.

Her insan dili, birkaç düzine konuşma sesinden oluşan on binlerce kelimeden oluşan bir kelime haznesine sahiptir. 5000 yıl kadar insan dilinin kayıtlarını yazdığımız kadarıyla, her şey temelde aynı görünüyor. Diller, bazen kültür ve modadaki değişiklikler nedeniyle, bazen de diğer dillerle temasa tepki olarak zaman içinde kademeli olarak değişir. Ancak dilin temel mimarisi ve ifade gücü aynı kalır.

Oradan buraya nasıl geldik? Belli ki, oturup bir dil oluşturmaya karar veren bir grup mağara adamı olamazdı, çünkü bunu yapabilmek için başlangıçta bir dile sahip olmaları gerekirdi! Sezgisel olarak, hominidlerin (insan ataları) homurdanarak, yuhalayarak veya bağırarak başladıkları ve bu 'bir şekilde' bugün sahip olduğumuz türden bir dile 'yavaş yavaş' geliştiği tahmin edilebilir.

Hepsi bir anda mı yoksa aşamalar halinde mi oldu?

Bu değişiklikler nasıl gerçekleşti? Bazı araştırmacılar, tek bir sıçramayla geldiklerini, tek bir mutasyonla, insanların karmaşık anlamları ses kombinasyonları yoluyla ifade ettikleri beyindeki tüm sistemi yarattıklarını iddia ediyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kimi araştırmacılar ise, dilin özelliklerinin, birbirini izleyen insansı soylar yoluyla aşamalar halinde, belki de milyonlarca yıl içinde evrimleştiğinden şüpheleniyor. Erken bir aşamada, çevredeki çok çeşitli nesneleri ve eylemleri adlandırmak için sesler kullanılacaktı ve bireyler yeni şeyler hakkında konuşmak için yeni kelime öbekleri icat edebileceklerdi.

Yapılan araştırmalar, dilin bugünkü hâline gelene kadar birçok evrim geçirdiği yönünde sonuçlar ortaya koyuyor. Örneğin mağaraya çizilen şekil ve figürler, iletişimin bir örneği.

Basitçe söylemek gerekirse modern insan, iki dilsel simgeyi birleştirebiliyor. Yani modern insanlar, yırtıcı bir hayvan geldiği zaman atılan çığlığın bir uyarı çığlığı olduğunu anlayabiliyor.

Ayrıca, en eski yazılı dillerin, diğer bir ifadeyle belgeleri günümüze ulaşan dillerin (her ne kadar bugün 'ölü dil' statüsünde olsalar da) MÖ 3200'lere tarihlendirilen Sümerce ve Eski Mısır dili olduğu bilinen bir gerçek.

260 görüntülenme

Kaynaklar

  1. LSA, et al. How Did Language Begin?. (28 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 28 Ocak 2022. Alındığı Yer: Linguistic Society | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close