Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Neden tek bir insana aşık olup ona saplanıp kalırız?

Neden unutmak mümkün olmuyor ve neden sadece o insan tek bir hamlesiyle tüm acıları ortadan kaldırabilir?
296 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
180K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bazı anlar vardır geçmişe dair ve o anlarda yaşanan hisler, duygular. Zihninizin derinlerine işlemiştir o anlar yaşanırken. Bu anların bu kadar bağlayıcı olması da bu derine işleme, zihnin bilinç dışı alt katmanlarına kazınma ile ilgilidir. Özlemek denilen şey sadece 'özlemek' değildir. Zihniniz size hep tekrar tekrar o anları ve o anlara bağlanmış duyguları siz fark etmeden yaşatır. Özlemek yani bir sonuçtur. Siz özledim diyene kadar veya dediğiniz anda çoktan bilinçdışı zihninizin gücü işe başlamış ve bitirmiştir bile. Örneğin geçmişe çoktan gitmiş, yaşadığınız o anları ve onlara bağlı duyguları çoktan hayalinizde yaşatmıştır bile. (Tam da bu nedenle profilimde özlemenin zihnimiz bize bir şeyi (hayalde) yaşatırken gerçek hayatta onu yaşayamamak olduğundan kaynaklandığını yazmıştım. ) Bilinçli zihin geriden gelir. Bunu bir çok bilinçle ilgili yazıtta bulursunuz. Bilinçdışı (buna bazı kaynaklar konuya göre bilinçsiz filitre vs diye isimlendirmeler geliştirseler de işin özünde bilinçdışı zihnin neler yaptığı vardır) bir çok durumda önceden harekete geçmiştir, bazı şeyleri elemiştir, bazılarını önplana çıkarmıştır, dikkatinizi onlara vermiştir ve hatta bazen kararı bile vermiştir.[1] Bunun ne kadar derine uzandığı ise henüz tam belirlenemedi ama çok çok derinlere gittiğine dair işaretler var. Beyne sunulan verinin ne kadar belirleyici olduğu konusunda daha tam net sınır belirlenemedi. Örneğin karanlığı düşünelim. Biz sadece belli tür dalga boylarındaki ışığı görüyoruz. Peki ya bundan daha ötedeki dalga boylarını görmüyorsak bu durumda karanlığı beynimiz var ediyor (yaratıyor) anlamı çıkmaz mı. Karanlık bir şeyin olmaması mı. Yoksa beyinlerimizin var kıldığı bir olgu mu. Bizim karanlık dediğimiz yerlerin göremediğimiz ışınlarla dolu olduğunu biliyoruz bu da karanlığı beynimizin yarattığını gösteriyor. Bunu ikinci kez düşünmeye ve sorgulamaya değer. Peki Karanlık beyinlerimizin var ettiği bir şeyse karanlığı beynimiz nasıl var edebiliyor. Beyinlerimizdeki görme korteksinde dış dünyanın görüntülerinin bir iz düşümü oluşuyor ve gördüklerimiz bu kortekste oluşanlarsa ve biz doğrudan dış dünyayı görmüyorsak (ki böyle bilincin zor problemi de bize bunu söyler herşey deneyimlenen herşey sinirsel ağlardaki elektiriksel iletilere dönüşür) karanlık bu durumda herşeyden önce beynimizin içindedir. Peki ama görme korteksinde oluşan görüntüleri gören 'kim'. Yoksa gören bir başka varlık yok mu. Yoksa 'gören' ve 'görülen' bu durumda aynı şeye mi dönüşmek zorunda. Öyle ya herşey sinirsel ileti ise o zaman 'göreni' ve 'görüleni' ayırmanın anlamı kalır mı. Yoksa evren bize bir 'oyun' mu oynuyor. Gördüklerimiz yaşadıklarımız bu şekilde bize dönüşmek zorunda ise 'biz' kimiz. Bilinç deneyiminiz bir ekransa (ayna ise) siz evreninin yansıdığı aynasınız ve siz o ekranda aslında kendinizi seyretme halindesiniz ve sizden başka ortada gerçekte bir şey 'yok' demektir.

Kaynaklar

  1. D. Eagleman. (2017). The Brain. ISBN: 9783641183158. Yayınevi: Pantheon Verlag.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close