Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Neden tarihsel süreçleri günümüzdeki faaliyetleri açıklamakta kullanıyoruz?

Spermden bebeğe dönüşümü neden milyonlarca yıllık evrimsel süreçle açıklama yoluna gidiyoruz? Sonuçta sperm geçmişini bilmiyor. Ne yapacağını ve nelere dönüşeceğini bilmiyor. Misal olarak sperm, iki gözlü bir canlı yapacağını bilmiyor. Bunun tarihsel süreçle nasıl bağdaştırabiliriz? Bunu yapmak için sperme sıfatlar yüklememiz gerekmiyor mu?
341 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Anonimliği Savunuyorum
öğrenci

Elbette ki spermin bir bilinçle insan olacağını bilmesini bekleyemeyiz. Fakat zaten bilmesi de gerekmez. Sperm içindeki genetik yapı sayesinde, gerekli kimyasal tepkimeleri zorunlu olarak takip eder. Bu da insanı oluşturur. Bunların nasıl gerçekleştiğini soracak olursanız bu uzun, kapsamlı ve bilimsel bir konudur. İyice araştırmanız gerekebilir. Sorunuza dönecek olursak, peki neden bu spermi milyonlarca yıllık evrim süreciyle açıklıyoruz? Cevapsa basit, neden sonuç ilişkisi. Spermin nedeni sizin vücudunuzu onu üretmeye karar vermesidir. Bunun nedeni ise babanızın spermindeki genlerdir. Bu şekilde ilk canlılara bile gidebiliriz. Bu sperm neden iki gözlü bir canlı oluşturuyor diye sorulursa da bu milyonlarca yıllık süreçte atalarımızın maruz kaldığı şeylerden ötürü diyebiliriz. Nasıl ki 40 yaşında bir insanı geçmişinden bağımsız ele alamayız. Örneğin çocukluk travmalarının kişiliği üzerindeki etkilerini, okuduğu üniversiteyi hiçe sayamayız. O kişi 40 yıllık bir maceranın ürünüdür. İnsanlık da bu şekildedir. Bunu anlamak zor geliyor olabilir çünkü çok büyük ölçekli ve zaman alan bir değişimden bahsediyoruz. Fakat evrim teorisini iyice anlamış ve kavramış biri bunu anlamakta daha az zorluk çekecektir

Bu nedenle aslında sorunuza verilecek cevaplar pek de önemli değil. Çünkü muhtemelen biri gelip verilebilecek en iyi cevabı da verse cevap sizi tatmin etmeyecek. O yüzden size sorunun cevabı ile ilgili diyebileceğim tek şey evrim teorisini anlamaya çalışmanızdır. Çok kapsamlı bir şekilde öğrenmeniz gerekmiyor. Sadece o değişimin mantığını anlasanız yeter. Bu konuda da sitede oldukça içerik bulunmakta.

İyi günler dilerim umarım yazdığım şeyler işinize yarar.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Skeptik

Günümüzdeki hiçbir faaliyet gerek evrimsel tarih gerek kozmolojik tarihten bağımsız değildir. Onları anlamak için tarihi anlamak zorundasınız. "Türkiye Cumhuriyeti neden var? Neden şu an böyle?" diye sorup "Hayır ben 'şimdi'yi soruyorum." diyemezsiniz. Şimdi neden böyle olduğunu ancak tarih ile anlayabilirsiniz.

Şu an neden burada olduğunuzu da bilgi birikiminize bağlı olarak tarihsel şekilde açıklarsınız. Şu an ne yaptığınızı, neden bu şekilde olduğunu "şimdi" ile açıklayamazsınız çünkü önemli olan şimdiye kadar yaşadıklarınızdır.

Sperm ya da zigotun geçmişi yok gibi gelse de bunlar puf diye oluşmadı ki sadece şimdiye bağlı kalacaksınız. Sperm veya zigotun oluşması ve gelişim sürecine gelene kadar devasa bir tarihsel süreç var. Sperm geçmişi bilmiyor. Zaten bir şey bilmesine gerek yok. Siz de geçmişi bilmiyorsunuz ama geçmişin ve evrimin izlerini damga gibi taşıyorsunuz. Bir şey bilmenize de gerek yok. Evrime ise birisinin karar vermesi gerekmiyor. Bununla ilgili bu soruyu inceleyebilirsiniz. Konu ile daha ilgili olduğundan bu cevabımdan alıntı yapıyorum:

Tüm Reklamları Kapat

Yara tamiri, zigottan bebek oluşumu, tohumdan bitki oluşumu, tırtıldan kelebek oluşumu gibi bir bireyin ömrü boyunca geçirdiği bütün değişimler gelişimsel değişimlerdir ve Gelişim Biyolojisi alanında incelenir. Siz burada, gelişimsel süreçlerin nasıl oluştuğunu soruyorsunuz. Bu da evrimsel sürecin alanına giriyor. Evrimsel süreç, gelişimi de etkilemektedir ve bu tür değişimler Evrimsel Gelişim Biyolojisi (Evo-devo) alanında incelenir.

Dolayısı ile bu sorunun temel hatasını anlamak için temel evrim mantığını anlamak gerekecektir ve cevap, sorduğunuz buna benzer her soru için geçerli olacaktır.

Evrim ile yeni tanışan kişiler de "Canlıların hangi özellikleri evrimleştireceğini nereden bildiğini" soruyor. Anlamak için bir örnek verelim. Bir adada kalan ispinozlar düşünün. Her nesil geçişinde mutasyonlar gibi birçok faktör sayesinde rastgele bir şekilde çeşitlilik oluşuyor. Ancak adadaki besinler fazla derinde. Dolayısı ile o rastgele oluşan çeşitlilikte gagası kısa olanlar o besinlere çok ulaşamıyor. Hayatta kalmak da üremek de onlar için daha zor. Rastgele oluşan çeşitlilikte gagası uzun olanlar ise besine daha kolay ulaşıyor, daha kolay hayatta kalıp daha kolay ürüyor. Bu yüzden uzun gaga genlerini gelecek nesle daha kolay aktarıyor. Fark edebileceğiniz gibi bunu "bilerek" veya "bir akılla" yapmıyorlar. Doğal olarak genlerini gelecek nesle daha çok aktardıkları için sonraki nesilde daha uzun gagalı olanlar çoğunlukta oluyor. Hatta bir süre sonra bu çoğunluk o kadar çok olur ki adeta o özellik "sabitlenmiş" gibi görünür. Biz de sonradan baktığımız için sanki "bilerek" öyle yapıyorlar sanırız.

Doğada ise bu çeşitlilik ve çevre çok ama çok daha geniştir. Bu çeşitlilik, gelişimsel süreçler için de geçerli. Rastgele bir şekilde oluşan çeşitlilik, gelişimsel süreçlerde de bulunmaktadır ve doğada gelişimsel süreçleri "o şekilde yaşayanlar" daha kolay hayatta kalıp daha kolay ürüyorsa rastgele çeşitliliğin çevre ile etkileşimi sayesinde gelişimsel değişimler de evrimleşmektedir. Biz de sonradan baktığımız için "olağanüstü bir bilinç ile" öyle yaptıklarını sanırız.

Aynı şekilde evrimin neden bu şekilde işlediğini anlamak için çevresel şartlara, çevresel şartların neden bu şekilde olduğunu anlamak için maddesel etkileşimlere, maddesel etkileşimlerin neden böyle olduğunu anlamak içinse Büyük Patlama'ya bakmalısınız. Büyük Patlama'da olan şartlar, evrenin dokusunun fiziksel olarak bazı durumlara sebep olmasını sağlıyor. Bunu futbol kurallarına, devlet yasalarına, resme benzetemezsiniz. Benzetmelerden uzak durarak olayın özünü kavramaya bakın. Burada anlatmıştım. Onlar da ilerleyen tarihte farklı süreçlerden geçerek günümüzdeki faaliyetlerin bu şekilde olmasına sebep oldu. Ama gördüğünüz gibi kimsenin geçmişi bilmesine ve ona göre hareket etmesine gerek yok. Büyük Patlama ise neden bu şekilde oldu. Şu an kimse bilmiyor. Ama şu an olan olayların neden bu şekilde olduğunu anlamak için tarihe bakmanız şart. Yoksa olayları bağlamından kopardığınız için hiçbir şey anlayamazsınız.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close