Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Kulaoğlu
Üye
5

Neden tam tersi söyleneni yapmak isteriz?

521 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ea Discord Soci Science Grubu
Yönetim Ekibi

Bu içerik Soci Science Grubu tarafından "Cevdet Acarsoyla Psikolojiye Dair Merak Ettikleriniz" başlığı altında düzenlenen etkinlikte Cevdet Acarsoy tarafından cevaplanmıştır.

Bu etkiye psikolojide Reaktans Etkisi denmektedir. Neden olduğu tam olarak bilinmemekle beraber şöyle bir düşünce vardır. İnsanlar kararlarının, yeteneklerinin düşmesini istememektedir ve beyin kendi öz algısını koruma eğilimdedir. Bu nedenle beynin yaptığı şey "karşı eylemi yapmak" değil "o eylemi yapmamadır". Karşı eylemi yapmak ise şöyle olabilir. Kişinin verimliliği, öz saygısı, yetenekleri vs. Zedelenirse tam tersini yaparak kendini korumak isteyecektir.

Daha detaylı cevap için eklediğimiz kaynağı inceleyebilirsiniz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Cevdet Acarsoy. Cevdet Acarsoy Ile Psikolojiye Dair Merak Ettikleriniz. Alındığı Tarih: 21 Mayıs 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Çoğunlukla söyleyenin söylediğine vakıf olmamasından!

Aslında söylenenin tam tersini yapmaktan öte yasaklananı yapma eğilimi bu. (Yasaklar ilgi çeker)

Yasaklar eğer temellendirilmemiş ise ki çoğu öyledir ve eğer yasağı koyan da hatırlatan da ya nedenine vakıf değil ya da ayrıntıları ile anlatacak birikime ve sabra sahip değilse, haliyle yasağa maruz kalanın kafasında ne, neden, nasıl vb. soru içerikli tilkiler dolaşmaya başlar.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tilkileri yatıştıracak tatminkar cevaplar bulunamadığı yahut alınamadığı zaman da, “yaşam beklemez ve boşluk tanımaz” hesabı üzerinden yasağı çiğnemeye ve deneyimleyerek öğrenmeye yönelik bir pratik kendiliğinden hayat bulur.

Kanımca atalarımızın kullandığı " bir musibet bin nasihattan iyidir" sözü aslında nasihat edilenin nasihatın tersine harekette ısrarının bir tespitinden öte uygun bir şekilde ve açıklayıcı anlatamamanın itirafıdır.

Çevremizde bu içerikte olup biten hangi sürece bakarsak bakalım orada mutlaka cevapsız soru-sorular görürüz.

Son kertede "öyle işte, herkes yanılıyor da bir sen mi biliyorsun, bu konuyu seninle tartışmayacağım, ben söylüyorsam doğrudur, bu saçı nerede ağarttım sanıyorsun, bana güven, son sözüm bu, hoşuna gitse de gitmese de öyle vb." şekilde biten her yasak koyma, karşıdakinden bir şey isteme ve ya nasihat durumu hep aynı şeyin itirafına işaret eder. " Ben de bilmiyorum"

Tüm Reklamları Kapat

Söyleyen söylediğinin nedenini, yasaklayan yasağın gerekçesini, nasihat eden yaşamsal dayanaklarını bilmiyorsa, bunların muhatabı da haliyle " iş başa düştü" diyerek kafasında dolaşan soru içerikli tilkilerin yatıştırılmasını deneyimleyecek bir öğrenme pratiğinin içine girer. Bana göre bu çok olağan…

Fakat her söylenenin tersi yapılıyor genellemesi abartılı bir genelleme. Neticede tersini yaptıklarımız daha çok hatırımızda kaldığı için bu yanılsamayı yaşarız. Aksi durum yaşamın doğası ile pek de uyumlu görünmüyor.

Bunu ispatlamak kolay. Bir ajandamız olsun. Bize her söyleneni ve her yasaklananı yazalım. Ardından buna uygun davrandıklarımızı bir sayfaya aksini bir sayfaya yazalım. Sonuç şaşırtıcı derecede uyumdan yana çıkacaktır. Sevgiyle…

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close