Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
A Scientist
A Scientist
1,404 UP
Üye
1

Neden takı takıyoruz?

Neredeyse takabildiğimiz her yere takı takıyoruz insanlar olarak: kulak, boyun, el ve ayak bilekleri... Neden böyle bir çabamız var? Niye vücudumuza parçalar yerleştirmek hoşumuza gidiyor? Takı takabilmek için bir yerlerini delmek insanların nasıl aklına gelmiş?
521 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

İnsanlık neredeyse her dönem farklı nedenlerden dolayı farklı aksesuarlar takmışlardır.

Örneğin insanlık daha göçebe hayattayken iken bile takı ve çeşitli aksesuar ve işaretler takmıştır.

Bunun nedeni genellikle inançsaldır. Kötü ruhları kovma veya atalarının ruhunu hoşnut tutma, statülerini veya güçlerini belli etme gibi nedenlerden kullanmışlardır. Örneğin ne kadar büyük hayvan avladığını belli etmek için daha büyük hayvanın kemiklerini veya postlarını kuşlanmışlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Türkler, (iskitler) kullandıkları takılar onların savaşçı özelliklerini göstermek ve (ya) öldürdüğü düşmanları, başarılarını göstermek için kullanmışlardır. Yine savaşçı oldukları gibi gerek hükümdarlık gerek ise şamanlık veya komutanlık gibi sosyal statülerini de belli etme amaçları da vardır.

Bu ilk çağ uygarlıklarında da görülür. Örneğin yöneticiler statülerini ve güçlerini belli etmek için de altın ve mücevher kullanmışlardır. Yine, şamanlar dövme yapmışlardır.

Araplar bunu daha da değişik olarak kullanmışlardır. Fahişeleri mimlemek ve belli etmek için dövme yapmışlar, kölelere küpe takmışlar, soylular kolye, hükümdarlar taç ve yüzük takmışlardır.

Eski Roma yüzüğü zinayı engellemek ve evli kişileri belli etmek için yüzük kullanmış, hintliler, bunu alınlarına işaret koyarak yapmışlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Osmanlı hanedanı asilliklerini daha büyük ve şaşalı takılar yaparak göstermişlerdir.

Veya yine ilk çağ uygarlıklarında asiller zor bulunduğu için mor renkli kıyafetleri tercih etmişlerdir.

Günümüzde takılar ve işaret yahut dövmeler kişilerin kendini beğenme ve beğendirme ihtiyacından, dikkat çekme amaçlı yapmışlardır.

Bu şekilde insanlar hayattan daha hoşnut hale gelmektedir. Tabi bunlara istisnalar da mevcuttur. Örneğin anısı veya manidar olduğu için takılan takılar veya bir amacı, fikri, hikayeyi, anıyı temsil ettiği için de yapılan dövmeler mevcuttur.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Anıl Çağlıyan
Yüzük Tasarımcısıyım

Farklı dönemlerde ve farklı ülkelerde; insanların sosyal yaşamları, sınıf farklılıkları, doğayla ilişkileri ve dini inançlarıyla ilgili bilgilerin bir kısmını bize o dönemde kullanılan takılar veriyor.

Takı yapma geleneğinin kökleri ise, elimizdeki bilgilere göre; 5000 yıl öncesi Çin toplumuna dayanıyor.

Mezopotamya’da M.Ö 3000 – 4000 yılları arasında takılan takılar ağaç kavuğundan, hayvan kemik ve dişlerinden, ağaçlardan yapraklardan yapılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu dönemde insanlar, doğadan buldukları birçok malzemeden kendilerine takı yapmışlardır.[1]

Kaynaklar

  1. Miavento. Miavento. Alındığı Tarih: 19 Eylül 2022. Alındığı Yer: Miavento | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close