Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bilgi Takvimi
Üye 16 Mart 2021
1

Neden suya ihtiyacımız var?

Merhabalar, tamam suyun hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ezberden söylüyoruz ama bunun nedenini hiç düşünmemiştim.Demek istediğim neden örneğin etil alkol değil de suya muhtacız tüm canlılık olarak?Aydınlatırsanız sevinirim:)
367 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Zühtü Mete Dinler
Su Ürünleri Yüksek Mühendisi (Doktora Öğrencisi) 16 Mart 2021

Neden suya ihtiyacımız var? Bu basit soru aslında çok teknik ve zor bir soru. Bir çok uzun makale yazılabilir. Nedenleri bir çok kimyasal, fiziksel özellikle biyokimyasal sebeplere bağlanabilir. Ama en kök neden bence hayatın suda başlamış olması nedeniyle tüm biyokimyasal olayların suyun bir şekilde dahil olduğu ortamlarda olmasından kaynaklanıyor. Tüm canlıların bildiğim kadarıyla en az %60' ı sudan oluşmakta. Bünyemiz içerisinde ki proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler bu suyun içerisinde bir görevi yerine getirerek canlılığın devamını sağlamaktalar. Su hayatın var olduğu tüm biyokimyasal, ve biyofiziksel mekanizmalarda bir görevi vardır.

Suyun bir fiziksel özelliği var ki eşsiz. Oksijen atomu ile iki hidrojen atomu ile yaptığı bağlar arasında 109,5 derecelik bir açı oluşuyor. Bu nedenle, suyun katı hali, sıvı halinden hafif. yoğunluğu düşük. Ayrıca aşırı derecede çözücü bir madde haline gelir. Ve bir çok molekülü, bileşiği taşıma ihtimali bulunur. Bu nedenle evrende suyun olduğu her yerde yaşamın oluşma ihtimali var. Bu su molekülüne benzeyen yapılar uzun yıllardır araştırılmakta.

Uzay yolu kurgu evreninde (Star Trek Evreninde) çokça Karbon (C) temelli yaşamın yanında silikon (Si) temelli bir hayatın bulunduğu canlıları olabileceği bilim kurgu senaryolar da vardır. Fakat Silikon temelli bir yapı için suyun yerine geçecek bir molekül temelde tam olarak bulunamamıştır. Ancak bunu uzun uzun başka arkadaşlar açıklamalı. Temel olarak bir su ürünleri mühendisine ilk iki yıl öğretilen konu aşağıda Harward makalesinde M. Sargen çok güzel uzun uzun anlatmış. Ancak ilk görselle dikkat et moleküler yapı boşuna anlatılmıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sözün özü, suya ihtiyacımızın temelinde Karbon temelli bir yaşam, ancak su moleküllerinden oluşan bir ortamda gelişebilir. Bu nedenle tüm biyo kimyasal ve biyo fiziksel etkinlikler bir şekilde su ile ilintilidir. Bu durumun temel nedenide suyun moleküler yapısını oluşturan Hidrojen atomlarının Oksijen atomuna 109,5 derecelik garip bir şekilde bağ kurmasıdır.

Kaynaklar

  1. Molly Sargen, et al. Biological Roles Of Water: Why Is Water Necessary For Life?. (26 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 16 Mart 2021. Alındığı Yer: Harward University | Arşiv Bağlantısı
  2. Avustralian Health Ministry. Water - Its Importance And Source. (1 Kasım 2010). Alındığı Tarih: 16 Mart 2021. Alındığı Yer: Avustralian Health Ministry | Arşiv Bağlantısı
  3. Tia Ghose. Why Is Water So Essential For Life?. (29 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 16 Mart 2021. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  4. HealthLine. Why Is Water Important?. (16 Mart 2021). Alındığı Tarih: 16 Mart 2021. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close