Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Neden statümüze göre saygı görüyoruz?

Statü ne zaman saygınlık kaynağı haline geldi?
306 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Statünün ne zaman bir saygı kıstası olduğunu belirlemek zor olsa gerek. Bununla ilgili net bir kaynak belki vardır ama ben görmedim ve bir yandan da insanın yerleşik düzene geçmesi ile sosyal ilişkilerin, tabakalaşmanın ve yönetim sistemlerinin ortaya çıkması ile hayatımıza girdiğini kabul etmek yanlış olmaz.

Bunun temel nedeni, insanın bir görüşte tanımlanamayacak kadar karmaşık bir canlı olup çeşitli grup, küme, tabaka, sınıf gibi sosyal, mesleki belirli gruplar dahilinde ön kabullerle kabaca da olsa tanımlamaya çalışma eğiliminin sosyal ilişkilerde işimizi kolaylaştırması.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yaklaşım biçimi zaten biliniyordu ama insanların çevresindeki insanlarla neye göre bir ilişki kurduklarının dinamiklerinin netleşmesi ile bilimsel olarak 1973 yılında kanıtlandı. Ekte verdiğim listede Nobel ödülleri listesinde 1973 yılına bakınız. O çalışma Türkçeye çevrilmiştir kesin ama ben bulamadım, sadece içeriğini az çok biliyorum. Sinemayla, senaryo yazımı ile ve dramaturji ile de ilgilendiğim için konuyu araştırmışlığım var. İşin özünü şöyle açıklayabilirim:

Nobel ödülü alan bu çalışmada diyor ki; Birbirini tanımayan iki kişi karşı karşıya geldiğinde 3 aşamada tanımlamalar yaparlar ve birbirlerine o aşamaların ortaya çıkardığı sonuçlara göre bir davranış belirlerler.

Tüm Reklamları Kapat

1- Kişi, karşısındaki kişiyi, var olan, bilinen ve daha önce tanımlanmış bir gruba dahil eder. Bu grup mesleki, eğitimle ilgili, ekonomik güçle ilgili, toplumsal statü ile ilgili olabilir.

2- O kişiyi, dahil ettiğimiz grubun içinde konumlandırıyoruz. Yani kişi o grupta alt seviyede biri mi, orta seviyede biri mi, üst seviyede biri mi?

3- Sonra da o kişinin dahilinde olduğu gruptaki konumu ile kendimizi tanımladığımız grubu ve grubumuzdaki konumumuzu karşılaştırıyoruz.

Bu kıyasa göre eğer o kişi bizden daha yüksek bir mertebede ise o kişiye karşı daha alttan, kabullenici, çekinik davranıyoruz. Biz daha yüksek bir mertebede isek daha hükmedici, üstten ve baskın davranıyoruz.

İlk bakışta fazlaca basit ve direk görünse de bu tespitler üç biliminsanına nobel ödülü kazandırdı. Ama bir yandan da gayet mantıklı. Çünkü içgüdüsel olarak insanın, becerileri, yetenekleri, gücü, zekası, çalışma çabası ile en yüksek hayati yeterliliğe ulaşmayı istediğini varsayarız ve bu toplam insanı bir noktaya getirir. Bu nokta zaman ve mekana göre değişiklik gösterse de çağdaş dünyada belirli meslek, eğitim, uzmanlık, düzey gibi konumlarla tanımlanır. BU konumlar, ayrıntıya indiğinizde ihtiyaç duyacağınız tanımlamalar değildir ama sosyal alanda önemlidir çünkü günlük hayatta hiç kimsenin gerçekte kim ve nasıl biri olduğunu bilemeyiz. Bu şekilde, içinde yaşadığımız zamanın ve toplumsal kabullerin oluşturduğu dinamikler bağlamında kişileri gruplaştırırız.

Kabaca anlattım, daha da ayrıntıya inilebilir elbette.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Nobel Tıp Ödülleri. (17 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close