Geçmişte sinüslerin işlevi neydi (ernst mayr evrim nedir s.183)
Sinüsler kafa tasını hafifletir veya sesimizi iyileştirir, bizi şişliklerden korur. Ancak ana işlevi burnun içini nemlendiren bir mukus üretmektir. Bu mukus tabakası burnu kirleticilerden, mikro organizmalardan, tozdan ve kirden korur. Kirpikler adı verilen küçük tüy hücreleri, mukus tabakasını yutulduğu boğazın içine doğru yavaşça geri hareket ettirir.
Burun, nazal septum tarafından iki boşluğa bölünmüştür. Üst, orta ve alt türbinatlar, burun boşluğu boyunca burnun kenarı boyunca uzanan yuvarlak çıkıntılardır. Her türbin arasındaki alana meatus denir. Sinüsler, ostium yoluyla her türbin arasındaki meatus bölgelerine boşalır ve farklı sinüs türleri farklı alanlara akar.
Sinüsler soluduğumuz havanın nemlendirilip ısıtılmasını sağlarlar. Sesin rezonansını ayarlarlar, mukus salgılarlar, Kafanın ağırlığını hafifletirler, kafaya gelen şok darbelerini absorbe ederler. Beyin için ısı izolasyonunu sağlarlar, yüzün büyümesine katkıda bulunurlar. İçleri hava ile dolu olduğundan dış ve iç atmosferik basıncı ayarlarlar, sinus maxillaris bir vazodilatör olan nitrik oksit (NO) salgılar. Bu vazodilatör nefes almayı kolaylaştırır, sinus frontalis daha önceden çekilmiş bir grafisi varsa, kimlik tespitinde kullanılabilir.