Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Neden sağ gözüm diğerinden küçüktür?

Hocam merhaba benim sağ gözüm sol gözümden daha küçük bunu aynaya bakmadan bile fark ediyorum. Resimlerde gülümsediğim zaman bariz çok belli ve foto çekinmek istemiyorum üzülüyorum
9,331 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Nuray Mustafazade
Bilim meraklısı

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu bir tıbbi tavsiye değildir! Eğer bu durum sizin için bir sorun teştkil ediyorsa doktora görünmenizi tavsiye ederim.

Bir göz bebeğin diğer göz bebekten daha büyük veya daha küçük olaması durumuna "Anizokori"(anisocoria) deniyor. Anizokori bir göz bebeğinin diğer göz bebeğinden daha farklı büyüklükte olması durumudur. Genellikle, belirgin bir nedeni olmadan bir göz bebeğinin diğerinden 1,0 mm'den daha az büyük olduğu anizokori vakalarına basit anizokori, iyi huylu anizokori veya fizyolojik anizokori adı verilir.

Fizyolojik Anizokori: En yaygın türüdür. Fizyolojik anizokoriye sahip kişilerde göz bebekleri doğal olarak farklı boyutlarda oluyor. Fiziolojik anizokorinin ğzellikleri göz bebeği boyutları arasındaki fark 1 milimetreden fazla olmamasıdır. Anizokorinin türünde bu durum bazı kişilerde geçici, bazı kişilerde kalıcı olabilir. Toplumun %15-30’unda görülmektedir ve ver iki göz bebeği ışık değişimine benzer tepkiler verir.

Tüm Reklamları Kapat

Mekanik Anizokori: ortaya çıkması için göze zarar veren bir durumun yaşanmış olması gereklidir. Anizokorinin göz hasarı sonucunda meydana gelen bir türüdür. Mekanik anizokorininyaranmasına sebep göz enfeksiyonları ve göz travmalarıdır

Şunu belirtmek isterim ki mekanik hasar sonucunda oluştuğu için bu durum çoğu zaman kalıcıdır. Altta yatan neden göz yapılarına zarar verir ve iyileştikten sonra dahi sekel bırakır.

Patolojik Anizokori: Tıbbi bir neden sonucunda oluşan göz bebeği büyüklük farkıdır. Patolojik anizokoriye yol açan sebep İrisi etkileyen bir hastalık; Göz enfeksiyonları; Göz sinirlerin etkileyen bir hastalık veya çeşitli diğer tıbbi nedenler

Patolojik anizokoriyenin en iyi yanı şu ki yol açan nedenin tedavi edilmesi ile göz bebeği büyüklük farkı çoğu zaman düzeltilebilir olması.

335 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Şahbaz. Anizokori Nedir?. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2022. Alındığı Yer: Görmeye dair her şey | Arşiv Bağlantısı
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close