Mesela finlandiya, en iyi eğitim sistemine sahip, ekonomisi gayet yerinde, gelir adaletsizliği az, ülkecek herhangi bir sıkıntısı yok, ama intihar yüzdesi olarak en başlarda geliyor. Tamam kabul ediyorum intihar sadece bunlarla alakalı değil ama sorun ne?
Merhaba
Uzun ve karmaşık bir süreç olan intihar, nedenleri, yaygınlığı, yöntemleri ve özellikleri bakımından toplumdan topluma, ülkeden ülkeye, farklılaşır. Yaş ve cinsiyet, iklim ve mevsim özellikleri, yaşanan mekân ve kültürel ortam,politik ve ekonomik istikrar, tarihsel geçmiş ve yaşanan zaman, toplumsal statü ve psikolojik durum, aile ve iş ortamı, bireysel yaşantılar ve sağlık sorunları, meslek ve gelir durumu, hatta etnik kimlik ve dinsel inanca göre intihar davranışının sıklığı ve özellikleri değişmektedir.
İntiharla ilgili yapılan bilimsel araştırmalarda ve ülkeler bazında yapılan intihar istatistiklerinde %100 doğruluk veya bilimsel kesinlik bulunmamaktadır. Bunun nedeni olarak intihar olgusunun politik, dinsel,toplumsal ve kişisel değişkenlerden etkileniyor olması, emniyet ve güvenlik güçleri ile hastanelerin farklı kayıt sistemlerine sahip olmaları,bazı vakaların bilinçli ya da bilinçsiz olarak gizlenmesi gibi birçok karmaşık faktörden etkilenmiş olmasıdır.
İntihar davranışı, insanlık tarihi kadar eskidir ve her şeyden önce çok boyutlu, göreceli ve karmaşık bir süreçtir. Bu tartışmalı ve çok boyutlu özellik hem intiharların nedenlerinde, hem intihar tipleri ve uygulama yöntemlerinde, hem bu süreci tetikleyen ve yönlendiren etkenlerde, hem de etki ve sonuçlarında kendini göstermektedir.
İntihar, hem hayvanlara hem de insanlara özgü bir davranıştır ve birçok ülkede ciddi toplumsal, demografik, iktisadi ve sağlık sorunları yaratmaktadır.
İntihar sonucu ölümler doğal ölümlerden farklıdır ve intihar eden kişinin kendisi dışında, çevresini ve toplumu da doğrudan ya da dolaylı olarak olumsuz etkilemektedir.
İntihar dünya genelinde yaygın olan bir toplumsal sorundur ve küresel ölçekte her yıl yaklaşık bir milyon kişi bilinçli olarak yaşamını sonlandırmaktadır. İntiharın küresel ölüm hızı yıllık 100 000’de 16’dır; yani dünyada her kırk saniyede bir kişi intihar sonucu ölmektedir. Bu da gezegenimizdeki tüm ölüm vakalarının %1,5’inetekabül etmektedir.
Uluslararası ölçekte bakıldığında tamamlanmış intiharlar daha çok erkek ve ileri yaşta olan kişilerde, intihar girişimleri ise kadınlarda ve gençlerde yaygınlık göstermektedir. İntihar girişiminde bulunan kişilerin önemli bir bölümü ise maalesef öğrenciler ve ergenlerdir.
Merhabalar. Bu iddianın doğruluk payı yok denecek kadar azdır. Dünya üzerinde bilinen 183 tane ülke var. En sondan örnekler vermeye başlayayım daha net anlaşılacaktır:
Yunanistan 165.
İtalya & İsrail 143.
Katar 141. (hadi onlar dini inancı gereği intihar etmiyor diyelim)
Birleşik Krallık 123.
Danimarka & Almanya 105.
Norveç 102.
Hollanda 98.
Kanada & Avustralya 87. Egzajere etmiyorum ama, Namibya da 87. :)
İsviçre 82.
Yeni Zelanda 54.
ABD 48.
İsveç 46.
Finlandiya 35. sırada.
İlk sıralara doğru gittiğimizde srilanka, angola, zimbabve gibi sizin deyiminizle refah düzeyi nispeten az olan ülkeler var.
Evet, tüm bu verilere şöyle kabaca baktığımızda refah düzeyi ile intihar oranları arasında anlamlı bir korelasyonun bulunmadığını görebiliriz. Tabii ki nüfus, dini inanış, hayat görüşü gibi birden fazla faktörün devrede olduğu da unutulmamalı. Burada gösterilmek istenen sadece ülke refahı ile intihar oranları arasında doğrudan bir ilişki olmadığıdır.