Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Neden polenle beslenen ari işçi ari ve niye arı sütüyle beslenen ari kraliçe ari oluyor?

787 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ubik Ubik
Ubik Ubik
15K UP
bilime ilgili biriyim.

Arı larvalarının işçi arılara dönüşmesinde, "arı ekmeği" adı verilen polen ve baldan oluşan menülerinin, mikroRNA adı verilen düzenleyici bitki molekülleri bakımından zengin olmasının payı bulunduğu ortaya kondu. Şöyle ki, mikroRNA molekülleri arı gelişimini geciktiriyor ve arıların yumurtalıklarının inaktif kalmasını sağlıyor. Çin'de bulunan Nanjing Üniversitesi'nde yapılan bu araştırmanın ayrıntıları, PLOS Genetics dergisinde yayımlanan bir makale ile paylaşıldı.

Bilimciler, bir bal arısı larvasının işçi mi yoksa kraliçe mi olacağını belirleyen karmaşık süreçte, hayvanın nasıl beslendiğinin önemli rol oynadığının uzun süredir farkındaydı. İşçilerin başlıca besini "arı ekmeği" iken, kraliçeler ise bakıcı arıların salgı bezlerinden salgılanan "arı sütü" ile ziyafet çekiyordu. Arı ekmeği, arı sütünden çok daha yüksek ölçüde bitki mikroRNA'sı içerir. Bu nedenle araştırmacılar, bitkilerde gen ifadesini düzenleyen bu moleküllerin, arılardaki hiyerarşinin oluşumundaki payını incelemeye karar verdi.

Yapılan çalışma sonucunda, laboratuvarda yetiştirilen bal arılarının, bitki mikroRNA'sı bol bir menü ile beslendiklerinde daha yavaş geliştikleri, bedenlerinin daha küçük kaldığı ve yumurtalıklarının da büyümediği görüldü. Bitki mikroRNA'sının meyve sineği larvaları üzerinde de benzer bir etkisi bulunuyor; üstelik meyve sinekleri arılar gibi sosyal böcekler değil.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimciler, arı ekmeğinde en sık rastlanan bitki mikroRNA'larından birinin, bal arılarındaki TOR genini hedef aldığını fark etti. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, kraliçe gelişiminde eskiden arı sütünün varlığının önemli olduğunu varsayan görüşün yerine, bitki mikroRNA'sının yokluğunun önemli olduğuna işaret ediyor. Dolayısıyla, hayvanlar âlemi ile bitkiler âlemi arasındaki ilginç bir etkileşimle daha karşılaşmış oluyoruz.[1][2]

Ekipten Dr.Xi Chen şöyle açıklıyor: "Bal arısı gelişiminin, bitki mikroRNA'sı ile düzenlenişi, koloni başarısı için iki tür arasındaki evrimsel bir uyumu gösteriyor. Bu alanda ileride yapılacak çalışmalar, sosyalliğin evriminde besin işlenmesinin etkisine ışık tutabilir."

Kaynaklar

  1. K. Zhu, et al. (2017). Plant Micrornas In Larval Food Regulate Honeybee Caste Development. PLOS Genetics, sf: e1006946. doi: 10.1371/journal.pgen.1006946. | Arşiv Bağlantısı
  2. EurekAlert!. Bees: How Royal Jelly Prevents Royal Offspring From Falling Out Of Their Cells. Alındığı Tarih: 1 Ocak 2023. Alındığı Yer: EurekAlert! | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close