Öncelikle iki farklı pişmanlık durumu vardır;
Eylem Pişmanlığı: Yapılan bir eylemden dolayı duyulan pişmanlık (örneğin, ilişkileri kötü yönetmek). Ne derler bilirsiniz hatasız kul olmaz. Biz insanlar yaşamımız boyunca hatalar yaparız. Bunların sonucunda da pişmanlık duyabiliyoruz genelde.
Eylemsizlik Pişmanlığı: Bir fırsatı değerlendirmemekten dolayı duyulan pişmanlık (örneğin, bir iş teklifini reddetmek). Bazen de yapamadığımız şeyler ya da kaçırdığımız teklifler sonucunda pişmanlık duyabiliyoruz.
Biz insanlar yeni bir şeyler denedikçe hatalar yaparız ve bunun sayesinde yeni şeyler öğrenir , kendimizi geliştiririz. Yani aslında pişmanlığı hayattaki tecrübelerimiz olarak da tanımlayabiliriz.
Uzmanlara göre negatif bir duygu olan pişmanlık geçmişteki hatalarımızdan bir şeyler öğrenmemize yol açarak pozitif bir hale dönüşebilir.[1]
Ve bence pişman olmaktan korkmamalıyız. Çünkü pişmanlıktan korkmadığımız sürece hem kendimize hem topluma fayda sağlayabilir aynı zamanda bu daha fazla yenilik ve değişim demek olur. Yenilik ve değişim ise çağdaş bir medeniyet için vazgeçilmez iki farklı kavramdır.
Kaynaklar
- Rana Kutvan. Pişmanlıklarla Barışmak Mümkün: Pişmanlık Nedir, Nasıl Baş Edilir?. (15 Mart 2021). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2025. Alındığı Yer: Uplifers | Arşiv Bağlantısı