Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

Neden papağanlar konuşabiliyor ama maymunlar konuşamıyor?

Papağanlar konuşabiliyorlar ama maymunlar konuşamıyorlar,hem bizden sonra en zeki canlı hem de insana en yakın canlı olmasına rağmen. İnternette bir maymunun 3000 kelime ingilizce bildiğini ve işaret dilini kullanabildiğini gördüm. Maymunların evrimsel süreçte konuşmasının gelişmesi gerekmez miydi?
3,883 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bir canlının belli bir özelliği sergilemesi, diğer canlıların da sergileyebileceği anlamına gelmiyor. Örneğin çitalar çok hızlı koşabiliyorlar; ancak onların en yakın akrabalarından olan kaplanlar ve aslanlar o kadar hızlı koşamıyorlar. Buna karşılık çok uzak akrabası olan Amerikan Antilopları çitalar kadar olmasa da onlara yakın bir hızda (saatte 100 kilometreyi bulan hızlarda) koşabiliyor. Dolayısıyla her yakın akraba birebir aynı özelliklere sahip olacak diye bir şey yok; benzer şekilde, uzak akrabalar arasında hiç benzer özellikler olamaz diye bir kaide de yok. Her türün evrimi kendi şartları içinde değerlendirilmeli.

Konuşma zor bir iş ve ancak yüksek sosyal yapılara sahip olduktan sonra insanlarda evrimleşmiş bir özellik. Örneğin Neandertaller muhtemelen bizler gibi konuşamıyorlardı; ancak bir şempanzeden çok daha karmaşık sesler çıkarabildikleri düşünülüyor. Muhtemelen Homo erectus gibi atalarımız da hiç konuşamıyorlardı. 

Tüm Reklamları Kapat

Kuşlardan bir kısmının konuşabilmesi ise, aslında konuşmanın evrimleşmiş olmasından değil, çok üst düzey karmaşıklıkta sesleri çıkarmanın cinsel seçilim nedeniyle o türlerde avantaj sağlamasından ötürü olan bir şey. Yani papağan aslında "konuşmuyor"; sadece konuşmaya benzeyen sesleri taklit ediyor. Bu da, konuşma yeteneğinden değil, taklit yeteneğinden geliyor. Taklit ile aslı arasındaki fark bu kadar az olunca ayrımı görmek zor olabilir; fakat papağanların kendi doğal yaşamlarında konuşamadığı unutulmamalı.

Lir kuşu gibi türler de, papağanlar da, bazı diğer kuş türleri de potansiyel eş adaylarını karmaşık sesler çıkararak üzerlerine çekiyorlar. Bunun en uç formu ise, doğadaki herhangi bir sesi taklit edebilme becerisi. Yani ses modülasyonu konusunda uç düzeyde bir seçilim görüyoruz. Ancak bu, konuşmanın kuşlarda evrimleştiğini söylemek için yeterli değil. Tür içinde bunun gerçek bir iletişim aracı olarak kullanılması gerekiyor. Şu anda sadece belli sesler ile belli sonuçları ilişkilendirmek suretiyle, insan eğitiminden geçtikten sonra belli sesleri taklit ederek o seslerin sonuçlarını edinebiliyorlar. Örneğin "Merhaba de." dendiğinde, "Merhaba" sesini çıkararak yemek alabildiklerini bildikleri için bu sesi taklit ediyorlar. Doğada durup dururken bir papağanın "Merhaba" veya "papağan dilinde" bile konuşmaya-benzer bir şekilde "merhaba" dediğini duyamazsınız. Normal şekilde şarkılar söylemekten fazlasını yapmayacaklardır.

İşin ilginç tarafı, kuşlar söyledikleri şeyin anlamını bilmezken, maymunlar el işaretleri ve benzeri şekillerde ifade ettikleri kavramların anlamlarını bilirler; ancak vokalizasyonu yapabilecek ses yeteneklerinden yoksundurlar. Bu yönde bir seçilim baskısı oluşacak olursa, papağanlardan çok daha başarılı bir şekilde konuşmaları mümkün olacaktır. Bu da, yakın akrabalarımızın bizler gibi çok zeki türler olmasından kaynaklanmaktadır. 

1,807 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. National Post. (3 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close