Ünlü dizi Simpsonlar’ın üzerine yapışan ve her şeyin dizide önceden tahmin edildiğine dair yanlış yaklaşım benzer şekilde, The Economist için de geçerli. Her ne kadar her şeyi bilen bir kaynak olarak görülse de dergi elbette bazı konu ve olayları öngöremiyor. Zaten 2021 kapağı tam da buna gönderme olarak tasarlanmış. Örneğin Burrell’in söyleşisinde derginin 2020 yılında vegan hareketin ani yükselişi ve Hong Kong’daki demokrasi yanlısı protestoları ıskaladığı ifade edilmiş.
Benzer başka bir örnekte ise geçen yıl Covid-19’un pandemiye dönüşmediği sıralarda yayınlanan The World in 2020’nin, salgını neredeyse hiç gündeme almadığı belirtilmiş.
The Economist’te 18 Kasım 2005 kaleme alınan bir yazıda “The World in” serisini tahmin edemediği olaylar üzerine düşünmenin faydalı olacağı anlatılmış. Örneğin The World in 2019’un kapağında Da Vinci’nin bir tasarımına gönderme yapılarak halihazırda dünyada o yıl yaşanan olaylar üzerine değerlendirmeler yapıldı. Yani o yıl dünyayı etkileyen gerilimler, Avrupa’daki seçimler, uzay yolculuğu ve Brexit gibi tartışmaların gündemde olması beklenirdi.
İklim değişikliğinin neden olduğu ekolojik kriz ise uzun zamandır bilimsel tahminlere dayalı olarak küresel "meydan okumaların" (challenge) başında sayılıyor. Yani derginin kapağında yer alması sürpriz değil.
Derginin Ağustos 2020’deki bir sayısı Türkiye’de de konuşulmuş ve bahsi geçen kapağın Beyrut Limanı’nda yaşanan patlamayı göstermediği Teyit tarafından ortaya konmuştu.
Kaynaklar
- A. O. Arabacı. The Economist Dergisinin 2021’In Küresel Komplolarını Kapağına Taşıdığı Iddiası. (21 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Teyit | Arşiv Bağlantısı