Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Git Sor
Üye 15 Şubat 2021 1 Cevap
0

Neden namaz gibi işlerde bazen huzur alırız bazen almayız?

Meditasyonu anlıyorum çünkü olumlu konuşuyor haliyle yumuşatabilir insanı ama namaz gibi işlerde sürekli bir tekrar var. Neden bazen psikolojik olarak huzurlu olur bazen olmaz? Bunun bilimsel açıklaması nedir?
892 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
311K UP
Krononot⁸ 15 Şubat 2021

Meditasyon ya da dini ritüeller sadece oturup dua edilen zaman dilimleri değildir.

Meditatif zihin denilen beyin dalgalarının ALPHA moduna geçtiği (tamir edici dinlenme modu) bir zaman dilimidir. Bunun için frontal korteksin bu süre içinde çalışmasını belli miktar azaltması gerekir. Dini anlamda buna dünya düşüncelerinden çıkmak olarak tabir edilir. Huzur dediğimiz şey tabii ki yaradan a yaklaşmakla da alakalı ancak, beynin alpha moduna geçmesi, parasempatik sistemin aktif olmasıdır temelde. Gün içinde en az 1 saat lik bir süre boyunca parasempatik sisteme geçmek zorundayız. Geçsek daha iyi olur değil, biyolojik olarak en az 1 saat bu modda bulunmamız gerekli. Modern dediğimiz yaşam buna izin vermemekte, ancak ölçüm sistemleri geliştiği için, artık hangi davranışın nasıl elektromanyetik alana neden olduğunu daha iyi anlamaya başladık. Çünkü hem beyin dalgaları faaliyete özel ölçülebilir oldu (fMRI), hem de artık bütün vücudun elektromanyetik alanı da ölçülmeye başlandı.

Yani yaşam stilimizin hangi durağında hangi etkilere maruz kalıp hangi moda geçtiğimizi daha iyi anlamaya başlıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Eskiden uyduruk, hurafe, saçma görünen meditasyon, modern tıbbın tam da içine bu sayede girebildi. Yavaş yavaş namazla ilgili de yeterli düzeyde araştırma yapılmaya başlanacak. Sadece namaz değil, bütün geleneksel ritüeller bilim zemininde incelenmeye başlıyor (hatta hacamat sülük bile buna dahil).

260 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Cletus Cheyuo. The Parasympathetic Nervous System In The Quest For Stroke Therapeutics. (15 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close