Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yağmur Volkan
Yağmur Volkan
1,610 UP
Üye
2

Neden marketten dikkatsizce çikolata alabilirken iki çikolata uzatıldığında daha fazla dikkat ediyoruz?

Aslında uğraşmaktan kaçınmak gibi bir cevap geliyor aklıma ama altındaki bilimsel sebebi merak ettim.
471 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Beynin işleyişinde otomatik pilota bağlama diyebileceğimiz bir işleyiş vardır. Bu beyin için sürekli yapılan tekrarlanan işlerde enerji açısından çok tasarruflu ve insani da yormayan bir durumdur.

Bu oto pilot durumu beynin o şeye dair yapılan tekrarlar sonucu beyin devrelerine kazınır ve artık bilinci dışı olan oto pilot devreye girerek siz örneğin başka bir şey düşünürken beyin diğer kazınmış faaliyete devam edebilmeyi sağlar. Örneğin araba kullanırken gerekli pratikliği kazandıysanız yani araba sürüş yetenekleriniz ve alışkanlığınız beyin nöral ağlarına kazındıysa böyle bir durumda başka biriyle konuşmak gibi bilinci eylemler söz konusu olduğunda beyin araç kullanımını oto pilota bağlar. David eagleman kitabında aynen bu ifadeyi kullanmış bunu bir nevi otomatik pilota bağlama olarak ifade ederek anlatmıştır. İşin tuhafı örneğin yürüme gibi ciddi denge sağlamayı gerektiren hareketlerimizi bile bilinç dışı beyin bizim hiç zorlanmadan yorulmadan aynı oto pilot mekanizmasıyla yapmamızı sağlar. Farkında olmadığımız bu gibi bir çok eylemi beyin kendi kendine halleder. Hatta oyleki kol el hareketlerimiz bile aynı mekanizmasıyla beyne kazınmış olarak 'hizmetimizdedir'

Sorunuzda da bu mekanizmayla ilgili yönler olabilir. Markette alışveriş yaparken günlük rutinlik içinde hareket ederken daha dikkatsiz olmanız olası. Çünkü o sırada örneğin başka bir şeyi düşünmekte olabilirsiniz. Birisi uzattığında ise daha dikkatli yani bilinci beyniniz daha fazla devrede olacaktır. Çünkü bu rutinlik dışı bir durum olarak algılanabilir beyin tarafından. Bilinçli beyin tek bir işi yapabilecek veya tek bir şeyi dusunebilecek durumda iken oto pilot mekanizması sayesinde oto pilota devredilen iş dışında bilinçli zihnin başka bir işle de uğrasabilmesi mümkün olur. Bu da beyin için yerine göre verimli ve tasarruflu bir yöntemdir. Bilinçli beynin enerji tüketimi ciddi bir miktardır. Eagleman kıtabinda beyne kazınmış alışkanlıkların enerji verimliliği bakımından öyle bir hale gelebildiğini söylemiş ki bu faaliyetler sırasında beynin EEG ölçümleri yapıldığında dinlenme modu olan alfa dalga frekansı bandında çok az enerji tükettiğini bir nevi uyku modunda gibi olduğunu ama bilinçli düşünme halinde ise beynin çok daha fazla enerji gerektiren beta dalga frekansı bandında enerji tükettiğini ifade etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu da gösteriyor ki bilinci düşünme çok enerji harcar ve bizim için yorucudur. Beyinlerimiz özellikle rutin tekrarlı işler de enerji tasarrufu yapabileceği metodlarla işler halde çalışır. [1]

Kaynaklar

  1. D. Eagleman. (2016). Beyin: Senin Hikâyen. ISBN: 9786054729692. Yayınevi: Domingo Yayınevi.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close