Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fractal .
Fractal .
3,482 UP
Üye
0

Neden lineer denklem sistemlerini çözmek için nümerik metodlar var?

Nümerik metodlar analitik çözümü olmayan problemler için yaklaşık çözümler veren metodlardır. Peki lineer denklem sistemleri için neden bu metodlara ihtiyaç duyuluyor? Zaten bütün lineer denklem sistemlerini çözebilecek basit yöntemlerimiz yok mu? Analitik çözümü olmayan sistemler de mi var?
232 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Aslında lineer denklem sistemlerini çözebilecek iyi bilinen analitik yöntemlerimiz var. Ancak bu yöntemler iyi biliniyor olmasına rağmen, iş uygulamaya gelince kimi durumlarda makul bir sürede çözüm elde etmek imkansız. Buradaki kritik nokta lineer denklem sisteminin kaç denklemden oluştuğu. Elbette 2-3 deklemden oluşan lineer denklem sistemini kağıt-kalem ile çözebilirsiniz. Biraz sabırlı iseniz bu sayıyı daha da artırabilirsiniz. Elinizde analitik çözüm yapabilen programlar varsa 8-10 sayıdaki lineer denklemden oluşan sistemi kolaylıkla çözebilirsiniz. Programınızın yapabilirliğine göre bu sayı elbette daha da büyüyebilir.

Lineer denklem sistemi matris-vektör ile temsil edildiğinde, elimizde N denklem için N boyutlu bilinmeyenler vektörü, N boyutlu deklemlerin sağ tarafları vektörü ve NXN boyutlu katsayılar matrisi olmuş olur. Problem çözümü sistemdeki katsayıların elemanı olduğu matrsin tersinin bulunması ile mümkün olur. Elbette sadece bu matrisin tersinin bulunması çözüm için tek yol değildir. Matrisin özdeğerlerinin bulunması, matrisin üçgenleştirilmesi gibi başka yaklaşımlar da kullanılabilir. Öyle ya da böyle, matris üzerindeki bu işlemler, matris boyutu büyüdükçe gittikçe daha fazla uzun zaman hale gelir. Bu zamanı etkileyen faktörlerden diğeri de katsayılar matrisinin ne kadar dolu olduğudur. Seyrek (sparse) matrislerde bu işlemler daha kısa sürmektedir, yani sistemdeki her denklemin içinde illa ki tüm bilinmeyenlerin olmadığı durumda.

Bu nedenlerle, analitik çözüm büyük denklem sistemleri için mümkün değildir. Nümerik yöntemler bu aşamada imdadımıza yetişir... Elbette nümerik çözümde de matrislerin büyüklüğü ya da seyrek olması-olmaması çözüm zamanını ya da çözümün olanklı olup olmaması durumunu etkiler. Ancak analitik çözüm arıyorsanız örneğin 20 denklemli bir sistem sizi bir hayli yoracakken, nümerik çözümde 500 gibi bir sayı pek yorucu olmayacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close