Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Efe Kemal Şengül
Üye 18 Mayıs 2022 1 Cevap
1

Neden kütleli hiç bir cisim ışık hızına ulaşamaz dediniz de başka bir videonuzda ışık hızıyla hereket ettiğimizi söylediniz? Nasıl oluyor bu?

Öncelikle selamınhello. Siz bir videonuzda "Kütleli bir cisim ışık hızında hareket edemez." demiştiniz." Bir diğer videonuzda ise "Şu anda ışık hızında hareket ediyorsunuz." dediniz. Bu nasıl oluyor???
146 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa Onur Tunç
Yaptığım okumalardan yaptığım çıkarım: 18 Mayıs 2022

Bahsi geçen her iki videoyu da biliyorum ve günlük hayatta arkadaşlarımın beynini yakmak için kullanıyorum da. Denildiği gibi kütlesi olan hiçbşr cismin ışık hızına ulaşması mümkün değil, bunun aksi iddia edilmiyor.

Ancak ışık hızından daha hızlı hareket edebileceğimiz de söyleniyor, ki bu doğrudur da. "O nasıl olacak kendinle çelişiyorsun" dersen de şöyle açıklayayım.

Hızın hesaplanması için bir sabite ihtiyaç vardır. Sabit bir nokta olmak zorunda değil bu. 2 araç düşünelim, zıt yönde eşit hızla ve paralel yönde ilerlesinler. Araçların hızın 150şer km/saat diyelim. Eğer hız sabiti olarak otobanı baz alırsak her iki araç da 150 km/saat hız ile ilerler.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bir değişiklik yapıp araçlardan birini sabit alıp hızı hesaplarsak araçların hızı 150 değil 300km/saat olur. Bunun aynısını lise fizik derslerinde öğreniyoruz zaten. Bu aslında hızın da uzay-zaman gibi göreli oluşundan ileri geliyor.

Örneğin anlaşıldığını varsayarak ana konuya dönüyorum. Işıkla paralel yönde ve doğrultuda ilerleyen hiçbir cisim ışığa yetişemez.

Ancak biz hız sabiti olarak bir çılgınlık yapıp kozmosun diğer ucundan bir galaksiyi seçelim ve kendi galaksimizin hızını öğrenmek isteyelim. Evrenin genişleyişinden dolayı bu galaksi ve biz sürekli uzaklaşıyoruz.

Konuyu daha kolay anlatmak amaçlı tam zıt yönlerde ve eşit hızla gittiğimizi düşünelim.

Tüm Reklamları Kapat

Işık hızı yaklaşık 300.000 km/saniye. Biz de her iki galaksinin hızlarına 170.000km/saniye diyelim. Görüldüğü gibi ışık hızının neredeyse yarısı. Ancak az önce anlattığım gibi hızları topladığımız zaman 340.000km/saniye hızına ulaşıyoruz ve ışık hızını aşıyoruz.

Her şey olaya nereden baktığımıza göre değişiyor ve şekilleniyor.[1]

Kaynaklar

  1. youtu.be. İlgili Video. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close