Kuşlara ekmek, martılara simit atılmasına karşı çıkankar var ama bununla ilgili tam manasıyla bilimsel bir çalışma yok. Genel olarak rasyonel diyebileceğimiz argümanlar şunlar:
- atılan ekmekler birikip küfleniyor, küflü yiyecekleri tüketen hayvanlarda hastalık, zehirlenme, uzun vadede kanatlarında ve tüylerinde bozukluklar dolayısıyla uçamama, yeri geldiğinde kaçamama ve av olma veya hayat kalitesinin düşmesi gözleniyor.
- doğadaki kuşu, ördeği, yaban kazını beslemek onları tembelleştiriyor ve daha dirençsiz kılıyor
- bol miktarda hazır yeme ulaşmak öğünlerinin çoğunun tek tip olmasına sebep oluyor ve yeterince zengin beslenemiyorlar, dolayısıyla bağışıklık sistemleri ve dirençleri zayıflıyor.
Kuş ve kanatlıların günlük rasyonunun (besinin) 1/3'üne kadarının tahıl (hatta ısı uygulanmış veya pişirilmiş olabilir) olmasında herhangi bir sorun yok, bunu hayvan yetiştiriciliğinden zaten biliyoruz. Ama yukarıdaki argümanlar da pek yanlış değil.
Özellikle hayvanların tembelleşmesi, yemi hazır bulmaya alışıp bağımlılık gelişmesi ve yem arama, avlanma içgüdülerinin körelmesi gibi olgular yaban hayatında yapılan bir çalışma ile de ortaya konmuş. Linkteki çalışmada ABD'de ormanda ve orman yakınlarında belirli bölgelerde yerleştirilen yemlikler (yalnız bu yemliklere ekmek değil, kuş yemi olabilecek tohum ve taneler konulmuş ama insan eliyle kuşların doğal beslenmesine müdehale açısından konuyla ilgili) ile beslenen kuşların bir yıl boyunca takibi yapıldığında pozitif ve negatif etkiler tespit edilmiş. Kuşların besine sürekli olarak ulaşabiliyor olmaları onları güçlü yapmış ama yemliklerde toplanıyor olmak ve sürekli aynı yerden yemlenmek gerçekten de hastalıkların daha çok yayılmasına ve yüksek bulaşıcılık oranlarına sebep olmuş.
Bu durumda şehir içinde veya yakınlarında yaşayan evcilleşmemiş kuşlar için yapılacak en iyi şey sürekli aynı lokasyonda yem veya ekmek verilmemesi gibi gözüküyor. Özellikle yem bulabileceği yaz ve bahar aylarında müdehale etmemek daha mantıklı olabilir. Ama yiyecek bulmanın zor olduğu kış aylarında tek bir lokasyonu atraksyon merkezine çevirmeyecek şekilde yem vermek kuşlara yardımcı olacaktır.
Kaynaklar
- T. E. Wilcoksen. Yabani Kuşların Beslenmesinin Fayda Ve Zararları. (21 Aralık 2015). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2020. Alındığı Yer: Conservation physiology | Arşiv Bağlantısı