Merhaba,
Cevaplaması son derece zevkli bir soru sormuşsunuz. Hemen cevaplayayım.
İlk olarak şunu belirtelim: bilim insanlarının kuantum teorisiyle genel görelilik teorisini birleştirmeye çalıştırdıklarını söylemek daha doğru olacaktır. Özel görelilik basitçe, "uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar". Genel görelilik ise isminden de anlaşılabileceği üzere daha kapsamlıdır ve özel göreliliği de kapsayarak kütle çekimini ve evrenin işleyiş mekanizmalarını açıklar.
Dediğimiz gibi bilim insanları genel görelilik teorisi ve kuantum teorisini birleştirmek istiyorlar, bu teori Her Şeyin Teorisi (En: The Theory of Everything) olarak da bilinir.
Genel görelilik teorisi evreni makro ölçekte çok iyi bir başarıyla açıklayabilir, o kadar ki onu kullanarak günümüz teknolojisini geliştirebildik. Fakat ölçeğimizi değiştirip atom ölçeğine indiğimizde genel görelilik teorisinin batırdığını görüyoruz, asla çalışmıyor. Kuantum teorisi atomik ölçekte meydana gelen olayları açıklıyor. Fakat sorun şu ki genel görelilik nasıl atomik ölçeği açıklayamıyorsa, kuantum teorisi de makro ölçekli evreni açıklayamıyor. Daha büyük bir sorun da şu: ikisi de kendi ölçeklerinde doğru çalışıyor gibi görünüyor! Birbirlerini oluşturan iki sistem, ikisini de açıklayan iki teori ve büyük uyuşmazlık...
Eh, durum böyle olunca evreni tam olarak anlayamıyoruz. Evrenin nasıl işlediği konusunda çok şeyi kaçırdığımızı görüyoruz. Bilim insanları bu uyuşmazlığı ortadan kaldırmak için, evrenin kararlı bir sistem olduğu fikrini de göz önüne alarak, bu iki teoriyi birleştirmeye çalıştırdılar. Fakat şu ana dek bu başarılamadı, hatta kuantum fiziğini tam anlamıyla anlayamadığımız için bu amacımıza yaklaşamadık bile. Sözün özü: bilim insanlarının bu iki teoriyi birleştirmek istemelerinin altında yatan sebep bu. Evreni anlamak istiyoruz. Hem makro hem de mikro ölçekte çalışan, her şeyi açıklamaya gücü yeten bir teori, Her Şeyin Teorisi'ni oluşturmak istiyoruz.
Sağlıcakla kalın. :)