Mesela birine baktığımız da bu kız ya da erkek diyebiliyoruz bu nasıl böyle olabiliyor neden birbirimizden yüzümüz olarak farklıyız erkek kıza kız erkeğe neden benzemez?
Aynı türe ait cinse bağlı fenotip farklılıkları, türe göre farklılık gösterir. Bir çok havyan türünde erkek ve dişi birey farklılıkları ayırt edici boyutlardadır. Aslan, tavuk- horoz, koyun koç gibi. Bazılarında da bu fark farkedilmeyecek kadar az olabilmekte. Kedi, kaplumbağa, yılan gibi.
İnsan türünde de cinse bağlı fenotipik özellikler aslında ayırt edici biçimde gelişmiştir. Göğüs yapısı, yağ dokusunun kadın bireylerde vücut hatlarını belirleyen unsur oluşu, bel kalça oranı, boy uzunluğu, yüzdeki cinse bağlı fenotipik özellikler gibi bir çok unsur kadın ve erkek birey özellikleri açısından ayırt edici özelliktedir.
Diğer yandan, birey içinde bulunduğu popülasyonu tanımada uzmanlaşmış bir konnektom oluşturur. Bize kuşların görünüşleri, kediler ve maymun bireyleri aynı görünür, ayırt etmek çok zordur. Onları ayıracak uzmanlığa sahip olmadık. Oysa kendi türümüzdeki bireylerin yüzlerini okumada uzmanız. Sadece cinse bağlı ayrım yapmaktan öte, psikolojik analiz dahi mümkün sadece görünüm üzerinden. Her tür kendi içinde bu uzmanlığa sahip olur yetişkinliğe girdiğinde. Dişi erkek ayrımı mümkün değilmiş gibi görünen popülasyonlarda bireyler asla böyle bir sorun yaşamaz bahsi geçen nedenle.
Birinin erkek ya da kadin olmasini bilmek hem kultur, hem de biyolojik olarak farklanir.
1)kultursel olarak kadinlar bir cok topluluklarda uzun saçlı,etek giyen,bazı aksesuarlardan kullanan bireyler olarak fark edilir.
2)Biyolojik olarak kadinalrin kalça bolgesi daha geniş,omuzlari daha kisa,belleri ince,daha ufak bireylerdir
Tabiki bunlar gozle fark edilen farklilillardir.Daha detayli farklari arasdira bilinirsiniz